Spis treści:
- Jakie jabłka są najlepsze?
- Jabłko surowe i gotowane – kalorie i wartości odżywcze
- Jakie właściwości mają surowe jabłka?
- Właściwości jabłek gotowanych (pieczonych)
- Kiedy jabłko leczy, a kiedy szkodzi?
Mówi się, że najlepsze dla zdrowia jest spożywanie surowych owoców i warzyw. Proces obróbki termicznej może obniżać ich walory odżywcze. W niektórych przypadkach jest wręcz odwrotnie! Świetnie obrazują to pomidory, po ich ugotowaniu, uduszeniu czy upieczeniu, zwiększa się ilość obecnego w nich likopenu, cennego przeciwutleniacza. A jak jest w przypadku jabłek? Jakie są ich właściwości po ugotowaniu? Sprawdź, kto powinien jeść surowe, a kto gotowane jabłka.
Jakie jabłka są najlepsze?
Istnieje wiele odmian jabłek, w niemal każdym supermarkecie do wyboru mamy co najmniej kilka. Szacuje się, że na świecie jest ich ponad siedem tysięcy, które chociaż podobne, różnią się od siebie wielkością, kolorem, a także smakiem. Jeśli chcesz zjeść jabłko jako samodzielną przekąskę, najlepiej wybierz odmiany, takie jak: ligol, gala, pink lady czy jonatan, do szarlotki pasują natomiast szare renety i antonówki. Jeżeli natomiast masz zamiar dodać jabłka do mięsnych potraw, czy sałatek, postaw na idared, cortland, boskoop czy landsberskę.
Warto jednak nadmienić, że najlepiej wybierać po prostu te odmiany, które nam smakują. Istotne jest natomiast, aby w miarę możliwości spożywać jabłka wraz ze skórką. To w niej kryją się cenne wartości odżywcze. Jednak przed spałaszowaniem słodkich owoców w wersji nieobranej, należy je dokładnie umyć. Może posłużyć ci do tego mieszanka stworzona z wody oraz odrobiny sody oczyszczonej. Kąpiel w takiej miksturze pomoże pozbyć się z owoców wszelkich środków chemicznych, np. pestycydów, które mogły być użyte podczas wzrostu jabłek. Najlepiej sięgać po owoce od lokalnych dostawców lub te z oznaczeniem bio.
Jabłko surowe i gotowane – kalorie i wartości odżywcze
W jabłkach znajdziemy między innymi witaminę A, te z grupy B, C, E oraz substancje mineralne, magnez, wapń, fosfor, żelazo, mangan i siarkę. Owoce te są także źródłem błonnika pokarmowego.
W 100 g gotowanych jabłek jest ok. 56 kcal, podczas gdy jabłko surowe to o. 52 kcal. Wszystko zależy jednak od odmiany, którą wybierzemy. Warto pamiętać również, że jeżeli do gotowanych jabłek, czy jabłkowego musu zdecydujemy się dodać cukier lub inne dodatki, np. rodzynki, podniesiemy również ich kaloryczność.
Jakie właściwości mają surowe jabłka?
Jakie wartości odżywcze mają jabłka? Owoce te są źródłem pektyn, czyli błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, wspiera zdrowie jelit, wpływa na uczucie sytości, a także pomaga regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Jabłka są także dobrym źródłem przeciwutleniaczy, neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, chronią organizm przed stresem oksydacyjny, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo (przede wszystkim pomaga chronić organizm przed rakiem jelita grubego).
Jedzenie jabłek korzystnie wpływa także na odporność organizmu, między innymi, dzięki zawartości witaminy C. Chroni go przed infekcjami, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy w szczególności jesteśmy narażeni na przeziębienia i grypę. Co ciekawe, w jabłkach są zawarte związki, które mogą być pomocne w leczeniu astmy. Dodatkowo witamina A zawarta w jabłkach korzystnie wpływa na wzrok. Natomiast zawarte w jabłkach minerały pomagają wzmocnić kości i zęby.
Kto jeszcze powinien jeść jabłka? Owoce te będą także świetnym wyborem na diecie odchudzającej, nie tylko są dość niskokaloryczne, ale i mają właściwości przyspieszające przemianę materii.
Spożywanie jabłek korzystnie wpływa także na pracę układu sercowo-naczyniowego, pomaga stabilizować ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo, a także chroni serce przed chorobami, między innymi zawałem i udarem. Ponadto jabłka w rozsądnych ilościach będą dobrym wyborem dla osób, które chorują na cukrzycę czy insulinooporność. Warto jednak spożywać je w odpowiednio zbilansowanym posiłku, czyli w towarzystwie produktów zawierających białko i tłuszcz.
Właściwości jabłek gotowanych (pieczonych)
Zastanawiasz się, jak wysoka temperatura wpływa na składniki odżywcze zawarte w jabłkach? Podgrzewanie jabłek skutkuje przede wszystkim utratą witaminy C. Dlatego, aby w pełni czerpać z zawartych w nich witamin i minerałów, staraj się jeść je na surowo. Warto dodać, że jabłka w wersji pieczonej czy gotowanej będą delikatniejsze dla układu pokarmowego, dlatego dobrze sprawdzą się w diecie dzieci, osób starszych czy rekonwalescentów. Wówczas można sięgnąć po jabłkowe musi czy na przykład pieczone jabłka podawane z ryżem.
Kiedy jabłko leczy, a kiedy szkodzi?
Warto pamiętać o tym, że jabłka, chociaż bardzo zdrowe, nie powinny być spożywane w nadmiarze. Ponieważ może pojawić się ból brzucha, wzdęcia oraz gazy. Nie powinno przekraczać się trzech sztuk jabłek na dobę. Warto również wspomnieć o tym, aby nie spożywać jabłek w formie deseru po ciężkostrawnym obiedzie, np. z dodatkiem mięsa. Owoce rozkładają się w układzie pokarmowym szybciej niż białka i tłuszcze. Kiedy spożywamy je po obiedzie, rozpoczyna się proces fermentacji, co skutkuje gazami i nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Jabłka należą do bezpiecznych owoców, większość osób może jeść je bez obaw. Co jeść przeciwwskazaniem do spożywania jabłek? Nie są zalecane osobom chorującym na zespół jelita wrażliwego.
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »
Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »
Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »