Ewa_Gotuje

Knedle ziemniaczane ze śliwkami jakich jeszcze nie jadłeś. Słodki obiad idealny na jesień

Jesień stoi pod znakiem pysznych, polskich śliwek, które nie tylko świetnie smakują samodzielnie, ale i w przetworach, deserach, a także słodkich daniach. Przepisem na idealne knedle postanowiła podzielić się Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji Master oraz szef kuchni restauracji Młoda Polska Bistro. Sprawdź, jak zrobić knedle ze śliwkami z przepisu mistrzyni.

Jak zrobić knedle ze śliwkami? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ziemniaczane knedle ze śliwkami to jedno z dań, które wiele osób pamięta z dzieciństwa. Ten pyszny obiad serwowały nam nasze babcie i mamy. Warto odtworzyć ten nieco zapomniany przepis korzystając z receptury stworzonej przez fantastyczną szefową kuchni oraz zwyciężczynię jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych, Beatę Śniechowską. Dziś przedstawimy ci przepis na knedle ziemniaczane ze śliwkami i korzennym masłem, który opublikowała w jednym z postów na swoim koncie na Instagramie. 

Sprawdź także: Dwa octy, które warto zrobić we wrześniu. Jakie mają właściwości i jak używać octu jabłkowego i śliwkowego?

Dlaczego warto jeść śliwki? 

Prozdrowotnych właściwości śliwek jest wiele, znajdziesz w nich kompleks witamin (A, z grupy B, C, E i K), a także minerałów (magnezu, żelaza, potasu, fosforu i wapnia). Nie brakuje tu także błonnika pokarmowego, który nie tylko wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, przyspiesza przemianę materii, ale i pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru i cholesterolu we krwi. W śliwkach znajdziesz także polifenole, które wspierają ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Obecność magnezu i potasu wspiera prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, pomaga regulować ciśnienie krwi i dba o zdrowe serce. Wapń i fosfor pomagają wzmocnić kości i zęby. Natomiast zwartość witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. 

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

Do przygotowania knedli ziemniaczanych ze śliwkami i korzennym masłem, będziesz potrzebować: 500 g ugotowanych ziemniaków, 200 g mąki pszennej, 35 g mąki ziemniaczanej, jajko, 250 g śliwek węgierek, 30 g panko, kwaśną śmietanę oraz szczyptę soli.

Do wykonania korzennego masła przygotuj: 100 g masła, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki goździków i pół łyżeczki kardamonu, skórkę startą z połowy pomarańczy, dwie łyżki cukru trzcinowego oraz dwie łyżki mielonych migdałów. 

Zacznij od przygotowania masła, powinno być w temperaturze pokojowej. Wrzuć je do miski, dodaj wszystkie przyprawy, skórkę z pomarańczy i mielone migdały. Dokładnie wymieszaj. Śliwki umyj, osusz i usuń z nich pestki, następnie napełnij je masą i odstaw do lodówki. 

Do dużej miski dodaj ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij jajko, dosyp odrobinę sol i zagnieć ciasto. Podsyp blat mąką, rozwałkuj nieco ciasto i podziel je na mniejsze kawałki, na każde kółko z ciasta połóż śliwkę i uformuj knedle, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj aż wypłyną. Na patelnię włóż masło korzenne, które ci zostało, wsyp panko i wszystko chwilę podsmaż. Na talerz dodaj kwaśną śmietanę i knedele. Smacznego! 

Źródła: smaker.pl, Instagram/beatasniechowska  

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »

Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »

Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0