Spis treści:
Ziemniaczane knedle ze śliwkami to jedno z dań, które wiele osób pamięta z dzieciństwa. Ten pyszny obiad serwowały nam nasze babcie i mamy. Warto odtworzyć ten nieco zapomniany przepis korzystając z receptury stworzonej przez fantastyczną szefową kuchni oraz zwyciężczynię jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych, Beatę Śniechowską. Dziś przedstawimy ci przepis na knedle ziemniaczane ze śliwkami i korzennym masłem, który opublikowała w jednym z postów na swoim koncie na Instagramie.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Prozdrowotnych właściwości śliwek jest wiele, znajdziesz w nich kompleks witamin (A, z grupy B, C, E i K), a także minerałów (magnezu, żelaza, potasu, fosforu i wapnia). Nie brakuje tu także błonnika pokarmowego, który nie tylko wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, przyspiesza przemianę materii, ale i pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru i cholesterolu we krwi. W śliwkach znajdziesz także polifenole, które wspierają ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Obecność magnezu i potasu wspiera prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, pomaga regulować ciśnienie krwi i dba o zdrowe serce. Wapń i fosfor pomagają wzmocnić kości i zęby. Natomiast zwartość witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy.
Jak zrobić knedle ze śliwkami?
Do przygotowania knedli ziemniaczanych ze śliwkami i korzennym masłem, będziesz potrzebować: 500 g ugotowanych ziemniaków, 200 g mąki pszennej, 35 g mąki ziemniaczanej, jajko, 250 g śliwek węgierek, 30 g panko, kwaśną śmietanę oraz szczyptę soli.
Do wykonania korzennego masła przygotuj: 100 g masła, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki goździków i pół łyżeczki kardamonu, skórkę startą z połowy pomarańczy, dwie łyżki cukru trzcinowego oraz dwie łyżki mielonych migdałów.
Zacznij od przygotowania masła, powinno być w temperaturze pokojowej. Wrzuć je do miski, dodaj wszystkie przyprawy, skórkę z pomarańczy i mielone migdały. Dokładnie wymieszaj. Śliwki umyj, osusz i usuń z nich pestki, następnie napełnij je masą i odstaw do lodówki.
Do dużej miski dodaj ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij jajko, dosyp odrobinę sol i zagnieć ciasto. Podsyp blat mąką, rozwałkuj nieco ciasto i podziel je na mniejsze kawałki, na każde kółko z ciasta połóż śliwkę i uformuj knedle, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj aż wypłyną. Na patelnię włóż masło korzenne, które ci zostało, wsyp panko i wszystko chwilę podsmaż. Na talerz dodaj kwaśną śmietanę i knedele. Smacznego!
Źródła: smaker.pl, Instagram/beatasniechowska
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »
Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »
Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »