Ewa_Gotuje

Mają dużo więcej potasu i witaminy C od zwykłych bananów. Cukrzycy powinni je jednak omijać szerokim łukiem

Nie są jeszcze tak popularne, jak tradycyjne żółte banany, ale ze względu na właściwości warto dołączyć je do swojej diety. Są uniwersalnym składnikiem w kuchni, choć tych owoców nie mogą jeść dwie grupy osób. Dowiedz się, jak jeść czerwone banany i jakie są ich wartości odżywcze.

Jak jeść czerwone banany? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Najpopularniejsze są oczywiście te żółte, tymczasem wartości odżywcze czerwonych bananów powinny zainteresować każdego. Jeśli jeszcze nigdy nie widziałeś tego produktu, dowiedz się, jak jeść czerwone banany i co z nich przygotować w kuchni. Pamiętaj, że nie wszyscy powinni po nie sięgać.

Sprawdź także: Moczysz suszone grzyby w wodzie? Wypróbuj inny staropolski sposób

Czerwone banany - pochodzenie

To nic dziwnego, że w sklepie znajdujesz tylko żółte banany - taki kolor ma aż 95 proc. odmian owocu. Czerwone banany, czyli odmiana Dacca, są mniej popularne, choć w ostatnim czasie zyskują większą rozpoznawalność.

W porównaniu do „tradycyjnych” bananów cechują się mniejszym rozmiarem i słodszym smakiem (często przyrównywanym do połączenia banana z mango lub maliną). Mają czerwono-fioletową skórkę i jasnokremowy lub różowawy miąższ.

Skąd pochodzą czerwone banany? Uprawiane są we wschodniej Afryce, Azji, Ameryce Południowej i Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Najpopularniejsze są w Ameryce Środkowej i Indiach.

Czerwone banany - wartości odżywcze

Ta odmiana owoców jest bardziej kaloryczna (o ok. 30 kcal względem tradycyjnej), bo ma więcej cukru (o ok. 8 g niż żółte odmiany). Wśród wartości odżywczych czerwonych bananów można wyróżnić witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Owoce posiadają większą ilość potasu, który reguluje ciśnienie krwi i minimalizuje rozwój chorób serca. Dostarczają także organizmowi solidną porcję witaminy C, która stymuluje układ odpornościowy do prawidłowej reakcji podczas infekcji czy stanu zapalnego. W owocach znajduje się również beta-karoten, czyli prowitamina witaminy A. Jest kluczowy dla utrzymania zdrowego wzroku i odżywionej skóry

Co więcej, nieocenionym składnikiem będzie też błonnik pokarmowy, utrzymujący prawidłowe trawienie i wspierający przy dolegliwościach trawiennych. Nie tylko hamuje apetyt, zmniejsza uciążliwe wzdęcia czy zaparcia, ale też obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu i reguluje stężenie glukozy we krwi. Zawartość magnezu powoduje, że regularne spożywanie czerwonych bananów zmniejsza zmęczenie, koi nerwy i poprawia koncentrację. Co ciekawe, może to także pomóc w odstawieniu papierosów.

Kto nie powinien jeść czerwonych bananów?

Choć właściwości i wartości odżywcze czerwonych bananów przemawiają za tym, aby wdrożyć je do jadłospisu, nie wszyscy będą mogli to zrobić. Kto nie powinien jeść czerwonych bananów? Nie są zalecane cukrzykom, ze względu na dużą zawartość cukrów i wysoki indeks glikemiczny. Owoce są do tego dość kaloryczne, więc nie sprawdzą się też podczas diety odchudzającej - jeśli masz nadwagę lub otyłość, także ogranicz ich spożycie.

Jak jeść czerwone banany?

Jeśli kupiłeś je po raz pierwszy i nie wiesz, co można zrobić z czerwonych bananów, musisz wiedzieć, że obiera się je identycznie, jak żółte odmiany. Kremowy miąższ jest słodkawy, więc sprawdzi się w wielu potrawach.

Jak jeść czerwone banany? Możesz oczywiście na surowo - w całości lub poporcjowane na mniejsze kawałki. W drugiej postaci dodaj owoce do sałatek owocowych lub owocowo-warzywnych, koktajli, jogurtów lub do deserów (np. lodowych). Czerwone banany można też poddać obróbce termicznej, czyli je upiec, podsmażyć lub grillować. W sklepach możesz też kupić suszone owoce, które świetnie sprawdzą się w niewielkiej ilości, np. do owsianki. 

Zastanawiasz się, czy czerwone banany nadadzą się do upieczenia chlebka? Jak najbardziej - będzie podstawą ciasta lub słodkiego pieczywa. 

Źródło: Smaker.pl, zdrowietvn.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Przyspieszą zasypianie i pomogą utrzymać sen. Jedz i pij w porze kolacji »

Czy gotowanie na gazie jest zdrowe? Sprawdzamy, co złego może być w kuchence gazowej »

Nieoczywisty dodatek do sernika. Wychodzi delikatny i puszysty jak chmurka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 61

15 min
11
Dodatki Marynata do karkówki z grilla

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...

Odsłon: 120

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0