Ewa_Gotuje

Mąka z żołędzi – alternatywa dla mąki pszennej?

Żołędzie – nasiona dębu, to jeden z nieodłącznych symboli jesieni. Spotkać możemy je w parkach, lasach, a także w naszych ogrodach. Dawniej, żołędzie bardzo często gościły na polskich stołach, można przygotowywać z nich nalewki, zastępować nimi ziarna kawy, a na nawet zrobić z nich mąkę. Sprawdź, jakie właściwości ma mąka z żołędzi i w jaki sposób można zrobić ją w domu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W twojej okolicy lub na twoim podwórku rośnie dąb? Jeśli tak, to koniecznie musisz wykorzystać żołędzie do zrobienia czegoś pysznego w twojej kuchni. Świetnie nadadzą się między innymi do przygotowania mąki z żołędzi. Wykonane z niej potrawy będą mieć niecodzienny smak, który podkreśli korzenne i orzechowe wypieki. Słodkie smakołyki z żołędziowej mąki będą idealne w okresie jesienno-zimowym.

Sprawdź także: Jak szybko łupać orzechy włoskie? Sprytne sposoby bez dziadka do orzechów

Żołędzie – właściwości

Co kryją w sobie żołędzie? W ich składzie znajdziemy witaminę A, E, PP, witaminy z grupy B oraz związki mineralne takie jak: potas, mangan, miedź i żelazo. Zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu. Żołędzie są także źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo oraz zapobiegają powstawaniu nowotworów. Nasiona dębu są również bogate w skrobię – która świetnie pomaga zaspokoić apetyt.

Witaminy i minerały zawarte w żołędziach korzystnie wpływają na układ krwionośny, pomagają w produkcji czerwonych krwinek, wspierają prawidłowe funkcjonowanie mięśni, oraz korzystnie działają na układ nerwowy.

W żołędziach znajdują się także garbniki, które wykazują działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. To im zawdzięczają gorzkawy posmak, w zbyt dużej ilości mogą jednak negatywnie wpływać na organizm. Dlatego warto pamiętać, żeby odpowiednio przygotować żołędzie przed gotowaniem tak, by stały się w pełni jadalne.

Jak zrobić mąkę z żołędzi? Przepis

Tradycyjna mąka w czasach, gdy brakowało jedzenia, była zastępowana przez mąkę z żołędzi. Co ciekawe, jest ona znacznie bogatsza w związki mineralne, niż tradycyjna mąka pszenna. Dodatkowo warto wspomnieć, że żołędziowa mąka nie zawiera glutenu, dlatego będzie odpowiednia dla osób chorych na celiakię.

Mąkę z żołędzi można wykorzystać do pieczenia chleba, bułek, ciast, a także słodkich placków. Idealny czas do zbierania nasion dębu na mąkę to koniec września oraz październik – najlepiej zrywać je prosto z drzewa. 

Zacznij od odpowiedniego przygotowania żołędzi, obierz je, a następnie poddaj procesowi ługowania, dzięki któremu usuniesz z nich szkodliwe dla organizmu substancje, czyli garbniki.

Wystarczy moczyć obrane żołędzie w wodzie tak długo, aż przestaną zabarwiać ją na brązowo – warto pamiętać, że proces ten może potrwać nawet kilka dni – od trzech do pięciu. Wodę trzeba co 12 godzin zmieniać na nową. Należy również dodać do niej sodę oczyszczoną, dzięki której pozbędziesz się gorzkiego smaku – wystarczy jedna łyżka na litr wody.

Możesz również ugotować obrane żołędzie w wodzie przez około 20 minut – proces należy powtórzyć kilka razy – zmieniając wodę na świeżą, aż przestanie być brązowa.

Po przeprowadzeniu procesu ługowania odcedź żołędzie, osusz je, a następnie zmiksuj na gładką masę. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, wyłóż powstałą masę i wstaw do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Susz do momentu, aż żołędziowa masa całkowicie wyschnie. Następnie kolejny raz zmiel ją w blenderze lub młynku. Mąkę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 79

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 713

30 min
15
15 min
3
Desery Metrowiec z kremem karpatkowym

Metrowiec z moim ulubionym kremem. Klasyczne ciasto w innej odsłonie.

Odsłon: 8067

>60 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0