Spis treści:
Wbrew pozorom orzechy włoskie wcale nie przywędrowały do nas ze słonecznej Italii. Do Polski przybyły najprawdopodobniej z Rumunii, z krainy historycznej zwanej Włoszczyzną. Orzech włoski bardzo dobrze zadomowił się w naszym kraju. Wiele osób na swoich podwórkach posiada dorodne okazy. Dzięki temu jesienią mogą się cieszyć wielkimi zbiorami pysznych orzechów. Tu jednak pojawia się problem, w jaki sposób szybko obrać orzechy? W poniższym artykule przedstawiliśmy kilka sprawdzonych metod na łupanie orzechów, dzięki którym w mig wyłuskasz je ze skorupek.
Orzechy włoskie – właściwości
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Powodów jest wiele, w ich składzie znajdziemy między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu i przeciwdziałają zakrzepom. Spożywanie orzechów chroni organizm przed chorobami układu krążenia oraz wspiera odporność organizmu. Są także bogate w witaminę A, E, K, witaminy z grupy B, oraz substancje mineralne: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, sód i cynk. Jedzenie orzechów włoskich jest również bardzo korzystnie dla kondycji skóry i włosów.
Orzechy włoskie są źródłem antyoksydantów, mają właściwości przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe. Zawierają również garbniki, dlatego wykazują działanie przeciwbakteryjne i ściągające, przez co są wykorzystywane w maściach na żylaki i hemoroidy.
Spożywanie orzechów włoskich działa korzystnie na układ pokarmowy, ponieważ wykazują również działanie przeciwzapalne, grzybobójcze i odtruwające. Warto sięgnąć po nie przy zatruciach i biegunkach. Na pewno słyszałeś również, że orzechy powinno się jeść, jeśli chcesz zadbać o pamięć i koncentracje. Doskonale wspierają pracę mózgu i całego układu nerwowego, pomagają również na stres i przemęczenie.
Chociaż orzechy włoskie powinny znaleźć się w zdrowym jadłospisie, warto pamiętać, że są bardzo kaloryczne. W 100 g znajduje się 654 kcal. Dlatego nie należy z nimi przesadzać – niewielka garść orzechów dziennie, jak najbardziej wystarczy, by dostarczyć organizmowi cennych właściwości odżywczych.
Jak łupać orzechy włoskie?
Oczywiście najczęstszym sposobem na łupanie orzechów włoskich jest użycie dziadka do orzechów. Warto jednak sięgnąć po triki sprytnych gospodyń, dzięki którym dużo szybciej i łatwiej pozbędziesz się skorupek. Oto kilka metod, które koniecznie musisz wypróbować.
Moczenie orzechów we wrzątku
Do garnka wlej wodę, zagotuj ją, wsyp łyżkę soli, a następnie wrzuć do niej orzechy. Gotuj przez pięć minut. Na koniec wyłuskaj orzechy za pomocą małego noża. Namaczanie sprawi, ze skorupki szybko i łatwo odejdą od miąższu.
Piekarnik lub patelnia
Umieść orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około kwadrans na 200 stopni lub podgrzej je na patelni. Ten sposób powinien sprawić, że skorupki zaczną pękać i łatwiej wyjmiesz orzechy z łupinek.
Obieranie orzechów z pomocą mikrofalówki
Do miski wsyp orzechy włoskie, a następnie wlej wodę. Włóż naczynie do mikrofalówki i włącz ją na kilka minut, tak by woda mocno się zagrzała. Poczekaj, aż orzechy wystygną, tak przygotowane powinny bez problemu dać się obrać.
Łupanie orzechów włoskich tłuczkiem do mięsa
Ta metoda, z pewnością spodoba się osobom, które w kuchni nie boją użyć się siły swoich mięśnie. Włóż orzechy do bawełnianego worka, połóż go na desce do krojenia, uderz tłuczkiem kilka razy, tak by skorupki lekko pękły. Następnie za pomocą noża wyjmij jadalne części. Minusem tego sposobu jest to, że możesz łatwo zgnieść miąższ.
Najlepsze dania z orzechów włoskich
Zastanawiasz się, co można zrobić z orzechów włoskich? Nasi użytkownicy przygotowali mnóstwo ciekawych i pysznych przepisów. Koniecznie sprawdź, jak wykorzystać orzechy w codziennych potrawach.
1. Szarlotka z orzechami włoskimi
Zobacz przepisSzarlotka z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Chleb z orzechami włoskimi
Zobacz przepisChleb z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Bananowiec z orzechami włoskimi
Zobacz przepisBananowiec z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Halibut pieczony z orzechami włoskimi
Zobacz przepisHalibut pieczony z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Risotto z dynią i orzechami włoskimi
Zobacz przepisRisotto z dynią i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Farfalle "Zielono Mi" z orzechami włoskimi
Zobacz przepisFarfalle "Zielono Mi" z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z selera z orzechami włoskimi
Zobacz przepisSałatka z selera z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi
Zobacz przepisBazyliowe pesto z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Muffiny drobiowe z orzechami włoskimi
Zobacz przepisMuffiny drobiowe z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Jesienna sałatka z dynią i orzechami włoskimi
Zobacz przepisJesienna sałatka z dynią i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »
Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »
Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »