Można powiedzieć, że takie ciasto chodziło za mną od paru ładnych lat. wtedy to zjadłam podobne u mojej koleżanki, miało się skończyć na jednym kawałku... Powiem szczerze, że tak to na pewno nie działa! dlatego postaram się zaproponować Wam dwie wersje tego wypieku, z konkretnym, tłustym kremem jak i z jego wersją fit. Zachęcam gorąco do wypróbowania ;)
Bananowiec z orzechami włoskimi
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek XL lub 7 mniejszych
- 15 dag cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- olejek migdałowy
- Budyń karmelowy
- 1 szklanka śmietanki
- 1 łyżka masła
- 70 g cukru
- olejek waniliowy
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- Krem:
- 330 ml śmietanki
- 50 dag mascarpone lub serka typu quark 0%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżka cukru
- 2 łyżki żelatyny + woda do jej namoczenia
- olejek waniliowy
- Dodatkowo:
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny + woda do namoczenia
- 5 bananów
- 15 - 20 dag prażonych orzechów włoskich
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek XL lub 7 mniejszych
- 15 dag cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- olejek migdałowy
- Budyń karmelowy
- 1 szklanka śmietanki
- 1 łyżka masła
- 70 g cukru
- olejek waniliowy
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- Krem:
- 330 ml śmietanki
- 50 dag mascarpone lub serka typu quark 0%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżka cukru
- 2 łyżki żelatyny + woda do jej namoczenia
- olejek waniliowy
- Dodatkowo:
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny + woda do namoczenia
- 5 bananów
- 15 - 20 dag prażonych orzechów włoskich

Etapy przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę, dodajemy po łyżce cukru i ubijamy aż ten się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka - pojedynczo i ubijamy jeszcze kilka minut. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, aby całość napowietrzyć i usunąć ewentualne grudki. Dodajemy do masy i dokładnie, ale powoli mieszamy łopatką. Dodajemy olej, lejąc go cienkim strumieniem i ciągle mieszając. Masę biszkoptową dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao. Do drugiej dodajemy olejek oraz zmielone orzechy. Jeżeli kupiliście takie w całości,a nie macie do tego sprzętu, możecie zrobić tak jak ja - orzechy umieszczacie w woreczku (bardzo fajne są te w które pakuje się pieczywo w supermarketach) i wałkujecie je przy pomocy zwykłego walka do ciasta, ewentualnie butelki (tutaj bądźcie ostrożni!), takie orzechy możecie jeszcze dla pewności posiekać nożem i dodać do ciasta. duża, okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naprzemiennie masę orzechową i czekoladową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-40 minut. Studzimy, a następnie odrywamy papier, jeżeli ciasto jest gotowe, nie powinniśmy mieć z tym problemu. Przekrawamy dużym nożem na 3 blaty.
Cukier równomiernie rozsypujemy na patelni z grubym dnem. rozpuszczamy na niewielkim ogniu. 2/3 śmietanki zagotowujemy z dodatkiem masła, stopniowo podlewamy nią skarmelizowany cukier. Budyń rozpuszczamy w pozostałej części mleka i doprawiamy do smaku olejkiem waniliowym (kropelka). Gdy w karmelu nie będzie już grudek, stopniowo wlewamy do niego budyń i mieszamy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru wanilinowego i zwykłego. Gdy całość będzie gotowa, wmiksowujemy po łyżce serka do uzyskania jednolitej masy, całość aromatyzujemy olejkiem. Żelatynę zalewamy odrobina wody, odstawiamy do napęcznienia po czym rozpuszczamy w rondelku, nie dopuszczając do zagotowania. Solidną łyżkę gotowej masy dodajemy do ciepłej żelatyny i mieszamy. Taką miksturę wlewamy do reszty kremu i miksujemy na wolnych obrotach. Jak najszybciej wykładamy całość na ciasto.
Na paterze lub innej blaszce układamy pierwszy blat ciasta, rozkładamy na nim plasterki banana, które posypujemy posiekanymi i prażonymi orzechami (15 minut w piekarniku, ewentualnie można je podprażyć na patelni, choć ze względu na ich rozmiar, ja wolę piekarnik). Na całość wylewamy 1/3 przygotowanego budyniu karmelowego, najlepiej będzie się rozprowadzał, gdy będzie jeszcze ciepły. Na tak przygotowane ciasto wylewamy połowę masy ze śmietanki i serka, przykrywamy drugim blatem ciasta i działamy analogicznie. Ciasto odstawiamy do schłodzenia i zdejmujemy obręcz. Schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i smarujemy nią wierzch i boki ciasta. Boki obsypujemy posiekanymi orzechami, wierzch dekorujemy plasterkami bananów, budyniem karmelowym i orzechami. aby owoce nie ściemniały, warto skropić je sokiem z cytryny.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 654
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 654



Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek XL lub 7 mniejszych
- 15 dag cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- olejek migdałowy
- Budyń karmelowy
- 1 szklanka śmietanki
- 1 łyżka masła
- 70 g cukru
- olejek waniliowy
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- Krem:
- 330 ml śmietanki
- 50 dag mascarpone lub serka typu quark 0%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżka cukru
- 2 łyżki żelatyny + woda do jej namoczenia
- olejek waniliowy
- Dodatkowo:
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny + woda do namoczenia
- 5 bananów
- 15 - 20 dag prażonych orzechów włoskich
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę, dodajemy po łyżce cukru i ubijamy aż ten się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka - pojedynczo i ubijamy jeszcze kilka minut. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, aby całość napowietrzyć i usunąć ewentualne grudki. Dodajemy do masy i dokładnie, ale powoli mieszamy łopatką. Dodajemy olej, lejąc go cienkim strumieniem i ciągle mieszając. Masę biszkoptową dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao. Do drugiej dodajemy olejek oraz zmielone orzechy. Jeżeli kupiliście takie w całości,a nie macie do tego sprzętu, możecie zrobić tak jak ja - orzechy umieszczacie w woreczku (bardzo fajne są te w które pakuje się pieczywo w supermarketach) i wałkujecie je przy pomocy zwykłego walka do ciasta, ewentualnie butelki (tutaj bądźcie ostrożni!), takie orzechy możecie jeszcze dla pewności posiekać nożem i dodać do ciasta. duża, okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naprzemiennie masę orzechową i czekoladową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-40 minut. Studzimy, a następnie odrywamy papier, jeżeli ciasto jest gotowe, nie powinniśmy mieć z tym problemu. Przekrawamy dużym nożem na 3 blaty.
Cukier równomiernie rozsypujemy na patelni z grubym dnem. rozpuszczamy na niewielkim ogniu. 2/3 śmietanki zagotowujemy z dodatkiem masła, stopniowo podlewamy nią skarmelizowany cukier. Budyń rozpuszczamy w pozostałej części mleka i doprawiamy do smaku olejkiem waniliowym (kropelka). Gdy w karmelu nie będzie już grudek, stopniowo wlewamy do niego budyń i mieszamy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru wanilinowego i zwykłego. Gdy całość będzie gotowa, wmiksowujemy po łyżce serka do uzyskania jednolitej masy, całość aromatyzujemy olejkiem. Żelatynę zalewamy odrobina wody, odstawiamy do napęcznienia po czym rozpuszczamy w rondelku, nie dopuszczając do zagotowania. Solidną łyżkę gotowej masy dodajemy do ciepłej żelatyny i mieszamy. Taką miksturę wlewamy do reszty kremu i miksujemy na wolnych obrotach. Jak najszybciej wykładamy całość na ciasto.
Na paterze lub innej blaszce układamy pierwszy blat ciasta, rozkładamy na nim plasterki banana, które posypujemy posiekanymi i prażonymi orzechami (15 minut w piekarniku, ewentualnie można je podprażyć na patelni, choć ze względu na ich rozmiar, ja wolę piekarnik). Na całość wylewamy 1/3 przygotowanego budyniu karmelowego, najlepiej będzie się rozprowadzał, gdy będzie jeszcze ciepły. Na tak przygotowane ciasto wylewamy połowę masy ze śmietanki i serka, przykrywamy drugim blatem ciasta i działamy analogicznie. Ciasto odstawiamy do schłodzenia i zdejmujemy obręcz. Schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i smarujemy nią wierzch i boki ciasta. Boki obsypujemy posiekanymi orzechami, wierzch dekorujemy plasterkami bananów, budyniem karmelowym i orzechami. aby owoce nie ściemniały, warto skropić je sokiem z cytryny.
Pięknie wygląda 👍
jaką śmietankę używamy do zrobienia karmelu?