Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 10948
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 44
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 366
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 5028
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 40
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 10948
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 44
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 366
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 5028
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 40
Składniki
Zakwas: przez tydzień, codziennie dawałam do słoja po łyżce mąki żytniej i wodę i mieszałam. Zakwas będzie pachniał kwaśno i lekko alkoholowo. po tygodniu zlałam 0,5 l zakwasu a do resztki znowu zaczęłam dodawać mąkę i wodę aby mieć zakwas na następny tydzień. Do misy robota dałam 0,5 l zakwasu, mąki- w sumie 3 szklanki, sól i posiekane orzechy. Wyrobiłam- jeśli masa jest zbyt stała można dodać 100ml wody.
Masę wyłożyłam do keksówki i nacięłam. Przykryłam ścierką i postawiłam na kaloryfer. Wyrośnie w 4 h. Bez kaloryfera w 8h.
Wyrósł. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. na 40 minut. Po wyjęciu posmarowałam chleb z wierzchu wodą. Chleb jest dobry przez tydzień.
Smacznego :)