Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zakwasie
Przepis dnia
Makaronowe danie z wykorzystaniem zdrowych orzechów włoskich.
Odsłon: 3493
Pyszna babka bez użycia miksera gotowa w kilka minut idealna na różne okazje .
Odsłon: 76
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4639
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 564
Pyszna babka bez użycia miksera gotowa w kilka minut idealna na różne okazje .
Odsłon: 76
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4639
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 564
Składniki
Zakwas: przez tydzień, codziennie dawałam do słoja po łyżce mąki żytniej i wodę i mieszałam. Zakwas będzie pachniał kwaśno i lekko alkoholowo. po tygodniu zlałam 0,5 l zakwasu a do resztki znowu zaczęłam dodawać mąkę i wodę aby mieć zakwas na następny tydzień. Do misy robota dałam 0,5 l zakwasu, mąki- w sumie 3 szklanki, sól i posiekane orzechy. Wyrobiłam- jeśli masa jest zbyt stała można dodać 100ml wody.
Masę wyłożyłam do keksówki i nacięłam. Przykryłam ścierką i postawiłam na kaloryfer. Wyrośnie w 4 h. Bez kaloryfera w 8h.
Wyrósł. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. na 40 minut. Po wyjęciu posmarowałam chleb z wierzchu wodą. Chleb jest dobry przez tydzień.
Smacznego :)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb łyżką mieszany z ziarnami – Chleb domowy dla początkujących
Pieczywo
Wielkanocny baranek chlebowy
Pieczywo
Chleb bez wyrabiania z cebulką prażoną
Pieczywo
drożdżowy ślimak z migdałami
Chleb łyżką mieszany z ziarnami – Chleb domowy dla początkujących
Chleb łyżką mieszany z ziarnami jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu, a d...
Odsłon: 105
Wielkanocny baranek chlebowy
Przygotowałam dla Was wielkanocny baranek chlebowy, który mam nadzieję przypa...
Odsłon: 156