Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1775
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1544
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1517
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1873
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1775
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1544
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1517
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1873
Składniki
Zakwas: przez tydzień, codziennie dawałam do słoja po łyżce mąki żytniej i wodę i mieszałam. Zakwas będzie pachniał kwaśno i lekko alkoholowo. po tygodniu zlałam 0,5 l zakwasu a do resztki znowu zaczęłam dodawać mąkę i wodę aby mieć zakwas na następny tydzień. Do misy robota dałam 0,5 l zakwasu, mąki- w sumie 3 szklanki, sól i posiekane orzechy. Wyrobiłam- jeśli masa jest zbyt stała można dodać 100ml wody.
Masę wyłożyłam do keksówki i nacięłam. Przykryłam ścierką i postawiłam na kaloryfer. Wyrośnie w 4 h. Bez kaloryfera w 8h.
Wyrósł. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. na 40 minut. Po wyjęciu posmarowałam chleb z wierzchu wodą. Chleb jest dobry przez tydzień.
Smacznego :)