Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, kremowe, aromatyczne risotto z delikatną dynią i chrupiącymi orzechami :-)
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 356
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 229
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 410
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1620
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 356
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 229
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 410
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1620
Składniki
Dynię nalezy obrać, wydrążyć nasiona
i pokroić w średnią kostkę – max ok. 2 x 2 cm. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, aż się zeszkli. Dodać ryż i podsmażyć przez moment, a następnie dodać dynię i podsmażać jeszcze ok. 3 min.
Bulion do podlewania risotto musi być ciągle bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania. Do ryżu dolewać stopniowo bulion (po nalewce do zupy), gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność powtarzać do wykorzystania całego bulionu, aż ryż będzie al dente – trwa to ok. 20 min.
Dynia powinna nieco zmięknąć, niektóre kawałki zaczną się rozpadać, ale większość powinna pozostać jędrna. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni i dodać do ryżu pod koniec gotowania. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać zimne masło i szybko, ale delikatnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia
Smacznego :-)