Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, kremowe, aromatyczne risotto z delikatną dynią i chrupiącymi orzechami :-)
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 125
Szaszłyki caprese to doskonała przekąska na majówkę. Są lekkie, świeże i kusz...
Odsłon: 42
Kultowe ciastka kakaowe z mlecznym kremem w środku zna chyba każdy z nas. Wyp...
Odsłon: 1206
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 81
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 125
Szaszłyki caprese to doskonała przekąska na majówkę. Są lekkie, świeże i kusz...
Odsłon: 42
Kultowe ciastka kakaowe z mlecznym kremem w środku zna chyba każdy z nas. Wyp...
Odsłon: 1206
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 81
Składniki
Dynię nalezy obrać, wydrążyć nasiona
i pokroić w średnią kostkę – max ok. 2 x 2 cm. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, aż się zeszkli. Dodać ryż i podsmażyć przez moment, a następnie dodać dynię i podsmażać jeszcze ok. 3 min.
Bulion do podlewania risotto musi być ciągle bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania. Do ryżu dolewać stopniowo bulion (po nalewce do zupy), gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność powtarzać do wykorzystania całego bulionu, aż ryż będzie al dente – trwa to ok. 20 min.
Dynia powinna nieco zmięknąć, niektóre kawałki zaczną się rozpadać, ale większość powinna pozostać jędrna. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni i dodać do ryżu pod koniec gotowania. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać zimne masło i szybko, ale delikatnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia
Smacznego :-)