Ewa_Gotuje

Mikstura na bolące gardło i chrypkę. Bazą jest aromatyczna przyprawa

Po pieczeniu świątecznych ciast została ci spora porcja goździków? Możesz wykorzystać je do przygotowania mikstury na bolące gardło. Okazuje się, że ta pachnąca przyprawa ma działanie, dzięki któremu pozbędziesz się chrypki oraz stanu zapalnego. Podpowiemy ci, jakie właściwości mają goździki oraz podamy ci przepis na leczniczą miksturę.

Mikstura na ból gardła z goździków | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli dopadnie cię ból gardła, pierwszą myślą jest z reguły sięgnięcie po pastylkę lub syrop. Jednak na początkowe objawy, takie jak lekki stan zapalny, kaszel lub chrypka, świetnie mogą pomóc naturalne metody. Mnóstwo właściwości leczniczych kryje się w przyprawach korzennych, które są nieodłączną częścią zimowych i świątecznych przepisów. Dziś przyjrzymy się bliżej goździkom. Sprawdź, jak je przygotować, aby wyczarować miksturę na bolące gardło. 

Sprawdź także: Ta herbata przynosi ogromną ulgę po przejedzeniu. Zrobisz ją z dwóch składników

Jakie właściwości mają goździki?

Goździki mają właściwości przeciwbólowe i znieczulające, które zawdzięczają zawartemu w nich eugenolowi. Zwalczają bakterie, wirusy i grzyby, mają także działanie przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają przeciwdziałać infekcjom. Będą przydatne podczas leczenia przeziębienia i grypy. Mają także działanie wspierające odporność organizmu. Dodatkowo wykazują właściwości przeciwutleniające, pomagają zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. Goździki wykazują również  właściwości antyseptyczne, dzięki czemu pomagają usunąć bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Co więcej, dzięki nim możesz pozbyć się nieświeżego oddechu. Poleca się je również w przypadku wystąpienia gorączki, działają napotnie, pomagają pozbyć się dreszczy. 

Przyprawa ta świetnie sprawdzi się również przy dolegliwościach żołądkowych, poprawiają także trawienie, będzie pomocna w przypadku niestrawności, działa także wiatropędnie. Goździki warto zastosować również w diecie niejadków, ponieważ mają działanie poprawiające apetyt. Goździki mają właściwości redukujące stres, a także ułatwiające zasypianie. Polecane są także osobom, które borykają się z cukrzycą lub insulinoopornością, ponieważ obniżają zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Przypisuje się im również właściwości detoksykujące. Co ciekawe, niegdyś goździki wykorzystywane były w przypadku leczenia bólu zębów. 

Mikstura na bolące gardło – przepis i zastosowanie

Jeżeli dopadnie cię ból gardła, możesz przygotować miksturę opartą na ajurwedzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej. Pomaga na chrypkę, zalegającą wydzielinę oraz stan zapalny. Zacznij od utarcia w moździerzu kilku goździków, wystarczą cztery sztuki. Następnie powstały proszek połącz z łyżką miodu, szczyptą kurkumy, imbiru, cynamonu i czarnego pieprzu, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą miksturę powoli zlizuj, tak jak lizaka, pozwalając by rozpuszczający się płyn zadziałał na ściany gardła. 

Możesz także przygotować herbatę z dodatkiem goździków, ona również doskonale wpłynie na twoją odporność oraz pomoże zniwelować objawy przeziębienia i grypy. Do ulubionej herbaty dodaj kilka goździków, kawałek kory cynamonu, a także gwiazdę anyżu. Kiedy lekko przestygnie całość uzupełnij plastrem pomarańczy, cytryny, a także łyżeczką miodu. 

Źródła: sekrety-zdrowia.org, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »

Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »

Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 666

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 198

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0