Ewa_Gotuje

Ta herbata przynosi ogromną ulgę po przejedzeniu. Zrobisz ją z dwóch składników

Dodawanie kminku do dań z kapustą, grochem lub mięsem to znany od dawna sposób na uniknięcie wzdęć i gazów. Przyprawa ta powinna być obowiązkowym składnikiem wielu wigilijnych potraw. Co więcej, jeżeli po spożytej kolacji lub obiedzie czujesz się ciężko, koniecznie sięgnij po herbatę z kminku. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma kminek oraz jak pić ten prozdrowotny napar.

Herbata z kminkiem, dlaczego warto ją pić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie da się ukryć, że kminek ma specyficzny smak. Jedni z chęcią sięgają po pieczywo z jego dodatkiem oraz sypią go do przeróżnych potraw. W opozycji stoją ci, którzy wyczują nawet najmniejszy dodatek tej przyprawy, krzywiąc się na samą myśl. Okazuje się jednak, że oprócz walorów smakowych, kminek kryje w sobie wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto znaleźć na niego miejsce w jadłospisie. Co więcej, możesz przygotować z niego "domowe lekarstwo" na ból brzucha i wzdęcia, które świetnie się sprawdzi, kiedy zjesz za dużo i będziesz potrzebować wsparcia prawidłowego trawienia. Sprawdź, jak zrobić herbatę z kminku. 

Sprawdź także: Zimowy koktajl odchudzający z aromatem. Pijesz z przyjemnością, boczki znikają

Jakie właściwości ma kminek?

Kminek znany jest przede wszystkim ze swojego korzystnego wpływu na układ pokarmowy. Wspiera prawidłowe trawienie, dobrze wpływa na pracę jelit, co więcej, działa rozkurczowo, dzięki czemu pomaga łagodzić skurcze i bóle brzucha. Co ciekawe, herbata kminkowa polecana jest także na kolkę u noworodków. Warto stosować go, jeżeli borykasz się ze wzdęciami, gazami, a nawet zaparciami. Może także złagodzić nieprzyjemne dolegliwości, takie jak odbijanie się po posiłku. Warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw, takie jak duszone, czy pieczone mięsa, a także wszelkie wzdymające dania, np. bigos, zasmażane kapusty z grochem, czy fasolka po bretońsku. Przyprawa ta może być również stosowana w przypadku wystąpienia nudności. 

Dodatkowo kminek może przydać się, kiedy dopadnie cię przeziębienie lub grypa, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pomoże przy zapaleniu zatok, infekcjach gardła, wykazuje działanie wykrztuśne, warto stosować go także przy uporczywym kaszlu. Przyprawie tej przypisuje się również właściwości przyspieszające przemianę materii, dzięki czemu wspomoże proces odchudzania. 

Jak zrobić herbatę z kminku?

Zastanawiasz się, czy lepiej używać mielonego kminku, czy tego w całości? Do pieczenia, gotowania lub pieczywa najlepiej stosuj całe nasiona. Natomiast do przygotowania naparu najlepiej sprawdzi się mielony kminek, najlepiej utrzeć go własnoręcznie tuż przed przygotowaniem napoju.

Do przygotowania herbaty z kminku, będziesz potrzebować: łyżeczki nasion kminku oraz 250 ml wrzątku. Nasiona kminku warto rozetrzeć, np. w moździerzu. Następnie wsyp je do szklanki i zalej gorącą wodą. Odstaw na 15 minut. Jak pić herbatę z kminku? Po herbatę z kminkiem najlepiej sięgnąć po ciężkostrawnym posiłku. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 80

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 812

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

0
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1