Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 496

Dodano:

Odsłon: 878

Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.

Składniki

  • 2 - piersi z gęsi
  • sól
  • pieprz
  • MARYNATA
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki - miodu
  • ½ kieliszka - czerwonego wytrawnego wina
  • 4 ząbki - czosnku
  • gałązka tymianku
  • SOS
  • 250 ml - czerwonego wytrawnego wina
  • 2 garście - wydrylowanych czereśni (mrożonych)
  • 2 łyżki - dżemu z czerwonej porzeczki
  • sól
  • pieprz
  • SURÓWKA
  • ½ główki - czerwonej kapusty
  • ½ łyżki - soli do zaparzenia kapusty
  • 1 łyżka - octu jabłkowego
  • 1 - cebula
  • oliwa do smażenia
  • 1 - kwaśne jabłko (np. szara reneta)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka - miodu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka - oliwy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

Przygotowanie

  1. Z cytryny wycisnąć sok. Wymieszać z miodem i winem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić liśćmi tymianku.

  2. Piersi naciąć od strony skóry. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia i polać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podczas marynowania kilka razy odwrócić.

  3. Piersi osuszyć. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i na małym ogniu podgrzewać przez 15 minut. Po tym czasie przełożyć na drugą stronę i obsmażyć.

  4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości (mniej więcej 1 ½ godziny).

  5. Na patelnię, na której smażyła się gęś, wlać wino. Lekko zredukować. Wrzucić rozmrożone czereśnie. Dodać dżem, przyprawić solą i pieprzem.

  6. Upieczoną pierś podawać z sosem i modrą kapustą.

  7. Wrzątek posolić. Wlać ocet jabłkowy i wsypać poszatkowaną kapustę. Parzyć przez 3 minuty. Odcedzić na sicie. Wystudzić.

  8. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przełożyć do kapusty. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do kapusty. Dodać miód. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę. Ponownie wymieszać, przykryć i odstawić, by składniki się przegryzły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń