Na ochłodę w upalne dni, dobre trawienie, ból głowy. Jak zrobić lemoniadę z lawendy?

Latem, kiedy temperatury wzrastają, warto zadbać o prawidłowe nawodnienie. Oczywiście podstawą powinno być picie wody, możesz również urozmaicić swój codzienny jadłospis w lemoniady. Nie tylko świetnie smakują, ale i mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Dziś przyjrzymy się bliżej lemoniadzie z lawendy, sprawdzimy jak ją zrobić oraz jaki ma wpływ na organizm.

Dlaczego warto pić lemoniadę lawendową? | Fot.123RF/CanvaPro

Spis treści:

Jeżeli uwielbiasz zapach lawendy, a swoje wakacje najchętniej spędziłbyś na południu Francji, ten napój będzie idealny dla ciebie. Nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale i świetnie wygląda. Warto przygotować go na letnie imprezy w gronie przyjaciół i rodziny, goście z pewnością będą zachwyceni. Tymczasem, sprawdź, jakie właściwości ma lemoniada z lawendy oraz jak ją zrobić. 

Sprawdź także: Szybko pozbędziesz się wzdęć i nudności. Jak przygotować wodę z imbirem?

Jakie właściwości ma lemoniada z lawendy?

Lemoniada lawendowa przygotowywana jest oczywiście na bazie suszonych kwiatów lawendy oraz cytryn. Lawenda znana jest przede wszystkim ze swojego zapachu, który zawdzięcza olejkom eterycznym. Kwiaty tej rośliny znane są ze swojego kojącego wpływu na układ nerwowy, pomagają się wyciszyć, redukują stres oraz ułatwiają zasypianie. Może być także dobrym rozwiązaniem dla osób, które borykają się z migrenowymi bólami głowy. 

Niewiele osób wie o tym, że kwiaty lawendy korzystnie wpływają na układ pokarmowy, wspierają prawidłowe trawienie. Będzie pomocna przy zaparciach oraz wzdęciach. Lawenda ma także właściwości rozkurczowe, dzięki czemu może pomóc na bóle brzucha i bóle miesiączkowe. Kwiaty lawendy mogą być także wykorzystywane do zrobienia płukanki na bolące gardło, pomoże ona zmniejszyć stan zapalny oraz złagodzi ból, będzie mieć również działanie antyseptyczne. 

Cytryna znana jest przede wszystkim z zawartości witaminy C, która świetnie wpływa na układ odpornościowy. Owoce te są również źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwnowotworowo, a także pomagają opóźnić procesy starzenia. Niewiele osób wie, że cytryny korzystnie wpływają również na trawienie. Wpływają również korzystnie na urodę, pomagają zadbać o kondycję skóry. 

Jak zrobić lemoniadę z lawendy?

Przygotowanie lemoniady z lawendą jest banalnie proste. Będziesz potrzebować: półtora litra wody niegazowanej, dwie łyżeczki suszonych kwiatów lawendy, cytrynę, limonkę oraz kostki lodu. Jeżeli lubisz słodkie napoje, możesz dodać dwie łyżeczki miodu, erytrytolu lub ksylitolu. Kilka gałązek świeżej lawendy dla ozdoby. 

Cytrynę wyparz, przekrój na pół, z jednej części wyciśnij sok, drugą pokrój w plasterki. To samo zrób z limonką. Wsyp lawendę do kubka i dolej ok. 125 ml wrzącej wody, odstaw na kwadrans. Kiedy nieco przestygnie, napój przez sitko, dodaj wybrany słodzik i dokładnie wymieszaj. Do dzbanka wlej resztę wody, dodaj lawendowy wywar, wlej sok z limonki i cytryny, dodaj plastry owoców oraz kilka gałązek lawendy dla ozdoby. 

Źródła: poradnikzdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 595

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1469

60 min
2
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1272

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1153

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2