Na pewno masz je w swoim domu. To 5 naturalnych probiotyków

Może nawet o tym nie wiesz, ale wybierając codzienne produkty spożywcze wzbogacasz swój organizm w naturalne probiotyki. To grupy pożytecznych bakterii wspierających prawidłowe funkcjonowanie jelit. W których produktach się znajdują i jakie korzyści przynoszą? Przeczytaj!

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

 

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i funkcjonowanie poszczególnych organów. Żywność probiotyczna zawiera kultury bakterii jelitowych, regulujących pracę układu pokarmowego.

Zadaniem probiotyków jest przede wszystkim odbudowanie naturalnej flory jelitowej w organizmie oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Choć możemy je kupić w postaci kapsułek w aptece, to warto też wiedzieć, że istnieją te naturalne, występujące w codziennych produktach, takich jak kiszona kapusta czy kwas chlebowy.

Pamiętaj więc, że przygotowanie dań zawierających korzystne dla organizmu naturalne probiotyki jest niezwykle proste i tanie. Poniżej wskażemy ci, w których spożywczych smakołykach kryją się żywe kultury bakterii, tak ważne dla naszego zdrowia. Wiedząc, jak cenne są, możesz regularnie po nie sięgać.

1. Zakwas z buraków

O zakwasie z buraków pisaliśmy już nieraz, zachwalając jego cenne właściwości. To nie tylko bogate źródło witaminy C i witamin z grupy B, ale też kwasu foliowego i żelaza, magnezu, potasu oraz wapnia. Korzystnie wpływa na układ krwionośny i obniża ciśnienie. Jest naturalnym probiotykiem, dzięki zawartości kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji buraków. Oczywiście najzdrowszy jest ten naturalny, który przygotujesz w domu.

1. Zakwas z czerwonych buraków

 Zakwas z czerwonych buraków Zobacz przepis

Zakwas z czerwonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki kiszone

Domowe przetwory, a w tym samodzielnie przygotowane kiszonki, były bardzo popularnym trendem minionego roku. Trudno się dziwić, skoro posiadają tyle cennych właściwości prozdrowotnych. Jednym z naturalnych probiotyków są też ogórki kiszone, często wykorzystywane do sałatek, zapiekanek lub po prostu jako dodatek do mięsnego obiadu. Jakie cenne właściwości posiadają?

Są bogate w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Podobnie jak w przypadku zakwasu buraczanego, to dzięki procesowi kiszenia wytwarzają się bakterie kwasu mlekowego. Poprawiają one funkcjonowanie układu trawiennego i koncentrację, stanowią osłonę dla żołądka, wykazują działanie przeciwzapalne i oczyszczają organizm z toksyn. W jaki sposób przyrządzić ogórki kiszone samodzielnie w domu? Przepis znajdziesz poniżej.

2. Ogórki kiszone

 Ogórki kiszone Zobacz przepis

Kiszone ogórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kapusta kiszona i kimchi

Kapusta znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych i od lat stosowana przez nasze babcie do wzmocnienia odporności i walki z przeziębieniem. Jest źródłem witaminy A, C i tych z grupy B. To skarbnica błonnika pokarmowego, żelaza, fosforu, magnezu i wapnia.

Kapustę możesz łatwo ukisić w domu - wystarczy, że ją poszatkujesz, dodasz soli i przypraw i odczekasz około dwóch tygodni, by cieszyć się tym naturalnym probiotykiem. To właśnie wtedy następuje niezbędny proces fermentacji, podczas którego uwalniają się bakterie. Pamiętaj, żeby nie wylewać wody spod kapusty - możesz ją śmiało pić, ponieważ świetnie oczyszcza organizm i sprzyja poprawie trawienia.

Jeśli jesteś fanem azjatyckich smaków, koniecznie postaw na... kimchi. Ta pikantna koreańska kiszonka z fermentowanych warzyw (m.in. kapusty, rzepy, ogórka, czosnku i imbiru), to również źródło bakterii probiotycznych. Sprawdź, jak zrobić ten azjatycki dodatek.

3. Kimchi

 Kimchi Zobacz przepis

Kimchi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Mleko i jego przetwory

Naturalne probiotyki znajdują się też w produktach mlecznych. Wybierz jogurt, kefir lub maślankę, które wzmocnią pracę twoich jelit. Pamiętaj jednak, żeby czytać etykiety ze składem produktu, żeby mieć pewność, że zawarte są w nim zdrowe szczepy bakterii.
Możesz też samodzielnie przygotować jogurt. Pyszny będzie ten smakowy na bazie mleka kokosowego lub naturalny z mlekiem krowim.

4. Domowy kremowy jogurt kokosowy

 Domowy kremowy jogurt kokosowy Zobacz przepis

Probiotyczny jogurt / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Naturalne napoje probiotyczne

Jeśli nie przepadasz za nabiałem albo kiszonkami lub po prostu nie masz czasu na ich wykonanie, może skusisz się na napoje z naturalnymi probiotykami? Należą do nich, oprócz zakwasu buraczanego i soków z kiszonek, także kombucha, kwas chlebowy i rejuvelac. Już tłumaczymy, co to za smakołyki.

Kombucha, inaczej nazywana grzybkiem herbacianym, to kolonia bakterii i drożdży. Grzyb kombucha, który dodaje się do posłodzonej herbaty, fermentuje i staje się bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i aminokwasów. Zawiera też magnez czy żelazo. Napój wzmacnia układ odpornościowy, pobudza organizm i wpływa na jego kwasowość.

 

Sprawdź także: Przepis na kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego


Kwas chlebowy powstaje z kolei w wyniku fermentacji drożdży. Jeśli przygotujesz go w domu, z pewnością będzie zawierał dużą ilość bakterii probiotycznych. Smakuje jak chleb razowy i świetnie nawadnia organizm. Polecany szczególnie na poprawę pracy układu trawiennego.

Trzecim napojem jest rejuvelac, który powstaje ze sfermentowanych nasion pszenicy, żyta, jęczmienia, gryki, prosa, quinoa i innych zbóż. Dostarcza witaminę K i te z grupy B. To źródło białka i węglowodanów, niezbędnych w dobrze zbilansowanej diecie. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy.

5. Kombucha według Ewy Wachowicz

 Kombucha według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kombucha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić kombuchę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak widzisz, wybierając ulubione codzienne potrawy, możesz wspierać swój organizm i poprawiać funkcjonowanie układu trawiennego. Wszystko za sprawą naturalnych probiotyków, tak niezbędnych dla zdrowia.

 

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ryżowa z ananasem

Prosta, nieskomplikowana , szybka i pyszna sałatka ryżowa z ananasem. Polecam

Odsłon: 41

15 min
4
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1758

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5