Ewa_Gotuje

Najlepsze antybiotyki naturalne

W sezonie jesienno-zimowym warto jeść produkty, które mają naturalne działanie zwalczające chorobotwórcze bakterie, a nawet wirusy. Zobaczcie, jakie rośliny są najlepszymi naturalnymi antybiotykami! Zaczniemy od tych mniej oczywistych…

Fot. Sonny Abesamis / flickr.com


Skorupki kurzych jaj

Zdziwieni? Dokładnie umyte, osuszone, sparzone i zmiażdżone skorupki to nie tylko dobre źródło wapnia. Naukowcy stwierdzili również, że substancje zawarte w wyrzucanych przez nas skorupkach zwalczają różne rodzaje bakterii, uszkadzając ich ściany komórkowe i zmniejszając odporność patogenów.


Melisa

Melisa większości z nas kojarzy się z herbatką, zaparzaną „na nerwy". Tymczasem jej liście nie tylko mają działanie antybakteryjne, ale też dodają świeżego, cytrynowego smaku przeróżnym potrawom. Świetnie sprawdzają się w koktajlach owocowych i deserach.


Tutaj więcej pomysłów na wykorzystanie melisy w kuchni. Kliknij!

Tutaj więcej pomysłów na wykorzystanie melisy w kuchni. Kliknij!


Rozmaryn

Rozmaryn pasuje do wielu potraw, nadając im "iglastego" aromatu. Świetnie komponuje się z mięsami, ale smakuje także na białym, pulchnym pieczywie domowym. Ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.


Dlaczego zioła z supermarketu tak szybko usychają? Sprawdź!

Chcesz wiedzieć, dlaczego zioła z supermarketu tak szybko usychają? Sprawdź!


Chrzan

Zwykły korzeń chrzanu, szczególnie świeżo starty, nie tylko odtyka nos, ale też zwalcza wiele bakterii. W Niemczech jest wręcz uznawany za wspomagający terapię infekcji układu moczowego.


5 intrygujących faktów o chrzanie. Kliknij!

5 intrygujących faktów o chrzanie. Kliknij!


Czosnek, oczywiście!

Na koniec zostawiamy czosnek, jeden z najsilniejszych antybiotyków, ale i nie tylko. Niszczy on także wirusy, pasożyty (!) i chorobotwórcze grzyby. Chcecie dowiedzieć się więcej o niesamowitych właściwościach czosnku?


Zobacz też 10 szokujących faktów o czosnku. Kliknij!

Zobacz też 10 szokujących faktów o czosnku. Kliknij!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Mine Y, Oberle C, Kassify Z. Eggshell matrix proteins as defense mechanism of avian eggs. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003; 51: 249–253; Mine Y, Ma F, Laurian S. Antimicrobial peptides released by enzymatic hydrolysis of hen egg white lysozyme. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2004; 52: 1088–1094.
Poland AL, Sheldon BW. Altering the thermal resistance of foodborne bacterial pathogens with an eggshell membrane waste by-product. Journal of Food Protection, 2001; 64: 386–492.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Alina Mścisz „Poszukiwanie wyciągów roślinnych o wysokiej aktywności antybiotycznej" [w:] „Postępy Fitoterapii" 1/2009.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 803

15 min
16
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0