Ewa_Gotuje

Najlepsze pączki na świecie. Nie uwierzycie, na którym miejscu są polskie

Polskie pączki uznano za jedną z najlepszych przekąsek karnawałowych na świecie. Prestiżowy przewodnik kulinarny Taste Atlas umieścił je wśród 9 innych, smakowitych propozycji.

Polskie pączki wśród najlepszych przekąsek karnawałowych na świecie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W związku z trwającym obecnie karnawałem przewodnik kulinarny Taste Atlas opublikował zestawienie najlepszych słodyczy z całego świata, którymi w tym czasie można się zajadać. Znalazły się w nich również polskie pączki - odkryj, na którym miejscu.

Sprawdź także: Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Bez pustych kalorii i cieknącego tłuszczu

Co to jest Taste Atlas?

Serwis kulinarny TasteAtlas znany jest wśród miłośników gotowania. Publikuje przepisy na lokalne dania z całego świata, ale popularny jest też dzięki tworzeniu globalnych rankingów polecających restauracje oraz wyłaniających najlepsze i najgorsze potrawy. W wirtualnym przewodniku gastronomicznym znajduje się mnóstwo informacji na temat tego, co i gdzie warto zjeść w różnych lokalizacjach. TasteAtlas opiera swoje zestawienia na ocenach pozostawianych przez zarejestrowanych użytkowników strony, najczęściej turystów czy krytyków kulinarnych. Po zsumowaniu indywidualnych not określane są średnie oceny dań. 

Najlepsze karnawałowe przekąski

Nie ma co ukrywać, że przed zbliżającym się tłustym czwartkiem wielu Polaków myśli już o pysznych pączkach. Na całym świecie, w okresie pomiędzy Nowym Rokiem a postem, organizuje się imprezy karnawałowe. Najbardziej popularne są te we włoskiej Wenecji czy brazylijskim Rio de Janeiro. Mimo to przewodnik gastronomiczny TasteAtlas na pierwszym miejscu zestawienia karnawałowych pyszności umieścił polskie pączki. Puszyste wypieki, wypełnione po brzegi marmoladą różaną i oblane lukrem zyskały dużą popularność wśród turystów na całym świecie:

W zestawieniu znalazły się też portugalskie Bolas de Berlim, czyli pączki przekrojone na pół, wypełnione słodkim i aksamitnym kremem na bazie jajek. Niezwykle puszyste na zewnątrz oraz gęste i kremowe w środku. Wśród najlepszych wyróżniono też włoskie Bombolini - smażone w głębokim tłuszczu pączki, popularne w Toskanii, gdzie obsypuje się je cukrem pudrem oraz Rzymie - gdzie nadziewa się je kremem budyniowym.

Źródło: Smaker.pl, twitter.com @TasteAtlas

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13