Najlepszy przepis na ciasto na wigilijne uszka. Będzie mięciutkie i elastyczne

Barszcz z uszkami to jeden z tych przysmaków, na które z utęsknieniem czekamy przez cały rok. Kluczem idealnych uszek jest nie tylko dobrze doprawiony farsz, ale i delikatne ciasto. Najlepiej smakują oczywiście te przygotowane w domu, w końcu najwięksi miłośnicy tych niewielkich pierożków bez trudu rozpoznają wyroby ze sklepu. Dlatego w tym roku, koniecznie przygotuj je samodzielnie. Chociaż do Wigilii pozostało jeszcze sporo czasu, możesz poćwiczyć i zrobić je z wyprzedzeniem.

Jak zrobić ciasto do wigilijnych uszek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Każda doświadczona gospodyni z pewnością ma swój sprawdzony, a być może i przekazywany z pokolenia na pokolenia przepis na uszka do barszczu. Jednak jeśli nie masz doświadczenia, a w tym roku to właśnie tobie przypadł obowiązek lepienia uszek, może pojawić się kilka pytań i wątpliwości. Z jakiej mąki zrobić ciasto na uszka? Co dodać do farszu? W poniższym artykule znajdziesz garść praktycznych porad, postaramy się także znaleźć najlepszy przepis na ciasto na uszka. 

Sprawdź także: Co zrobić, żeby barszcz czerwony nie stracił koloru? Najlepsze patenty na intensywną czerwień

Najlepszy przepis na ciasto na uszka

Do przygotowania ciasta na uszka, będziesz potrzebować: 500 g mąki pszennej, ok. 250 ml wody, 40 g masła, szczypta soli. 

Z jakiej mąki zrobić ciasto na uszka? Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 450, 500 lub 650. Do mąki wsyp szczyptę drobno mielonej soli, dodaj masło, a następnie stopniowo dolewaj ciepłej wody, cały czas zagniatając ciasto. Wody powinno być tyle ile zabierze ciasto. Nie powinno także kleić się do rąk. Następnie ciasto przykryj je ciepłą miską i odstaw na kilkanaście minut, aby odpoczęło. Stolnicę podsyp mąką i cienko rozwałkuj ciasto. Pokrój je nożem na niewielkie kwadraciki, a następnie nałóż farsz. Pamiętaj, aby wystudzić go przed nałożeniem. Sklej naprzeciwległe rogi kwadracików i dokładnie je dociśnij. Następnie połącz dwa boki powstałego trójkąta i gotowe. Teraz możesz ugotować uszka w osolonej wodzie. 

    Farsz do uszek – z czego zrobić?

    Z czego przygotować farsz do uszek? Tradycyjna, wigilijna wersja tych niewielkich pierożków musi być bezmięsna. Farsz przygotuj z suszonych grzybów – najlepiej sprawdzą się borowiki i prawdziwki. Suszone grzyby warto namoczyć w wodzie przez całą noc. Następnie ugotuj je do miękkości – możesz je również poszatkować podsmaż grzyby wraz z cebulką na maśle. Nie obejdzie się również bez porządnego doprawienia farszu, podstawą jest oczywiście sól i pieprz, możesz dorzucić również ziele angielskie oraz liść laurowy, jednak pamiętaj, aby przed końcem smażenia usunąć je z masy. Możesz również zmielić podsmażony i wystudzony farsz. Jeżeli wśród twoich domowników znajdują się miłośnicy mięsnych potraw, przed świętami możesz wypróbować przepis na uszka w wersji z mięsnym farszem. 

    Sprawdź, jakie przepisy na uszka przygotowali nasi użytkownicy. 

    1. Wigilijne uszka z grzybami

     Wigilijne uszka z grzybami Zobacz przepis

    Wigilijne uszka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Domowe uszka

     Domowe uszka Zobacz przepis

    Domowe uszka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Uszka z pieczarkami

     Uszka z pieczarkami Zobacz przepis

    Uszka z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Pyszne wigilijne uszka z grzybami

     Pyszne wigilijne uszka z grzybami Zobacz przepis

    Pyszne wigilijne uszka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Uszka z mięsem

     Uszka z mięsem Zobacz przepis

    Uszka z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Wigilijne uszka z pieczarkami

     Wigilijne uszka z pieczarkami Zobacz przepis

    Wigilijne uszka z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródło: Smaker.pl 

    Autor: Anna Hutek-Brzezinka

    Zobacz także:

    Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

    Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

    W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Dania główne Potrawka z indyka

    Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

    Odsłon: 150

    15 min
    7
    Dania główne Pierogi meksykańskie

    Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...

    Odsłon: 17095

    60 min
    19

    Polecane artykuły

    Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

    Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

    0
    Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

    Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

    4
    Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

    Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

    4
    Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

    To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

    3