Dania jednogarnkowe

Wbrew pozorom barszcz czerwony to dość trudna zupa do przyrządzenia. Może wyjść bez smaku, za kwaśny albo zbyt jasny. Dlaczego barszcz podczas gotowania traci kolor? Powodów może być kilka. Oto proste wskazówki, jak zachować czerwony kolor barszczu.

Dlaczego barszcz podczas gotowania traci kolor? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mało kto wie, dlaczego barszcz podczas gotowania traci kolor. Tymczasem za ciemnobordową barwę zupy odpowiada betaina, czyli jedna z substancji obecnych w burakach. Ten związek chemiczny niestety jest dość nietrwały, a pod wpływem różnych czynników, w tym m.in. temperatury, szybko ulega rozkładowi. To właśnie jedna z przyczyn, dlaczego zupa może stracić swoją głębię. Dowiedz się, jak zachować kolor barszczu

Sprawdź także: Zamiast gotować, upiecz. Buraki są obłędnie pyszne, a dla cukrzyków to najlepsza opcja

Dlaczego barszcz podczas gotowania traci kolor?

Dlaczego barszcz robi się brązowy i ciemnieje? A może wychodzi zbyt jasny i traci swoją intensywną barwę? Jeśli jeden z tych scenariuszy właśnie ci się przytrafił, musisz wiedzieć, że to jeden z najczęstszych problemów z tą zupą w roli głównej. Możesz jednak zareagować i wciąż uratować potrawę.

Dlaczego barszcz podczas gotowania traci kolor? Jeśli staje się blady lub brązowieje, najprawdopodobniej zbyt długo go gotowałeś. Mogłeś również postawić garnek z wywarem na za mocnym ogniu. Temperatura i czas przyrządzania zupy wpływają na jej wygląd.

Z kolei, jeśli barszcz staje się ciemny, a nawet czarny, to znaczy, że użyłeś bardzo dużej liczby buraków. Prawdopodobnie, dodałeś też za dużo zakwasu buraczanego, a w świątecznej odsłonie zupy - możliwe, że wody spod grzybów. 

Jak gotować barszcz?

To jedna z tych zup, których nie powinno się doprowadzać do wrzenia. Jak gotować barszcz? Pamiętaj, aby tylko delikatnie „pyrkał”, na niewielkim ogniu. Wiesz już, dlaczego barszcz podczas gotowania traci kolor - jedną z przyczyn jest właśnie zbyt duża moc palnika. Drugim powodem jest przetrzymanie garnka na ogniu. Jeśli przeciągniesz czas przyrządzania, zupa na pewno stanie się mętna i brązowa. Gotuj więc barszcz krótko, na małym ogniu i tylko do miękkości warzyw

Jak zachować kolor barszczu?

Szukasz informacji o tym, dlaczego barszcz podczas gotowania traci kolor, ponieważ już przytrafiła ci się taka sytuacja? Wciąż możesz zachować jego intensywną czerwień. Jak to zrobić? W przypadku, gdy „przeciągnąłeś" nieco swoją zupę - po prostu dodaj do niej kolejnego, pokrojonego w kostkę lub utartego buraka. W wywarze puści on soki, które na nowo zabarwią danie. Gdy warzywo zmięknie, możesz też wlać odrobinę soku z cytryny lub octu, bo świetnie wzmocnią pożądany kolor.

Z kolei, gdy zupa jest zbyt ciemna, dolej do niej odrobinę wody lub śmietany (jeśli przepadasz za zabielanymi zupami). Wówczas nieco ją rozrzedzisz i rozjaśnisz. Pamiętaj też, żeby zakwas buraczany dodawać zawsze na końcu przyrządzania i już go nie gotować oraz o tym, aby nie przesadzać z ilością użytej wody spod grzybów. Jeśli jednak przydarzy ci się wpadka, spróbuj odzyskać głęboką barwę barszczu, dodając pokrojonego buraka.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Okna nie muszą parować podczas gotowania. Jak tego uniknąć? »

Osiem zdrowotnych wskazań do stosowania rumianku. Zawsze miej go w domu »

Kluski przygotujesz w kwadrans. Treściwy obiad, kiedy nie masz siły po pracy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1585

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 326

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8