Spis treści:
Choć najzdrowiej jest jeść surowe buraki, nie wszyscy za nimi przepadają. Właśnie wtedy warto rozejrzeć się za alternatywnymi, wciąż korzystnymi dla naszego organizmu, rozwiązaniami. Jak przygotować warzywo, żeby wciąż dostarczało cennych właściwości? Dowiedz się, jak upiec buraki i do czego je wykorzystać, aby było zdrowo i pysznie.
Jakie właściwości mają buraki?
Buraki to niskokaloryczne warzywa, pełne witamin (m.in. C), minerałów (w tym szczególnie żelaza, wapnia i magnezu) oraz błonnika pokarmowego. Zawierają również silne antyoksydanty, które działają przeciwutleniająco, antynowotworowo i opóźniają starzenie się organizmu.
Jakie właściwości mają buraki? Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowego i krwionośnego. Wspierają produkcję czerwonych krwinek, przez co zapobiegają anemii. Co więcej, obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i zmniejszają ciśnienie, redukując ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Mimo że buraki mają wiele cennych właściwości, to po obróbce termicznej nie powinni ich zbyt często spożywać cukrzycy. Choć w 100 gramach warzyw nie kryje się zbyt dużo kalorii, to - po gotowaniu - niestety charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym (IG = 64).
Zdecydowanie najlepszym wyborem dla diabetyków będą surowe buraki (IG = 30). Jeśli chcą jednak urozmaicić dietę, sporadycznie mogą sięgać też po te pieczone, które mają indeks glikemiczny wyższy niż świeże, ale niższy niż gotowane warzywa. Jedzone z umiarem i pod kontrolą, nie powinny przynieść niebezpieczeństwa.
Jak upiec buraki - przepis
Z surowych buraków przygotujesz sok, zakwas, surówkę, kotlety czy carpaccio. Kulinarne propozycje w końcu jednak się wyczerpią. Właśnie dlatego Polacy rozkochali się w ciągu ostatnich lat również w pieczonych warzywach, które świetnie wzbogacają ich codzienny jadłospis.
Jak upiec buraki? Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Na początku dokładnie umyj warzywa, ale ich nie obieraj. Po umyciu - osusz ręcznikiem papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zamknij pokrywkę i przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę. Po tym czasie wbij widelec w buraka i sprawdź, czy jest miękki. Jeśli jeszcze nie, to piecz dodatkowe 15 minut. Gdy warzywa będą gotowe, pozostaw do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Gdy buraki będą chłodne, obierz je ze skórki.
Do czego wykorzystać pieczone buraki?
Przepis na pieczone buraki już masz - lepiej go zapamiętaj, bo po spróbowaniu kilku pyszności z ich udziałem z pewnością na stałe trafi do twojego menu. Wiesz też, jak upiec buraki, ale powinieneś jeszcze zastanowić się, do czego je wykorzystać.
Co zrobić z pieczonych buraków? Oczywiście warto użyć ich jako pełnowartościowy i sycący dodatek do sałatek czy surówek. Świetnie sprawdzą się także jako baza smarowideł do kanapek. Apetyczny i bardzo pyszny jest np. hummus buraczany. Możesz też postawić na zapiekankę z buraki i serem feta, która po prostu rozpłynie się w ustach. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wykorzystał już upieczone buraki do zupy czy warzywnego koktajlu. Rewelacyjnie wzbogacą nie tylko smak dania, ale też jego wartości odżywcze.
Do czego wykorzystać pieczone buraki? Choć nie jest to intuicyjne, warto dodać je też do słodkich wypieków. Mocno czekoladowe ciasto z pieczonych buraków albo muffinki z ich dodatkiem są obłędnie smaczne.
1. Buraki pieczone do obiadu
Zobacz przepisBuraki pieczone do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka z pieczonego buraka z fetą, prażonymi ziarnami i miodowym dressingiem
Zobacz przepisSałatka z pieczonego buraka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisChłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pieczone buraki z kminkiem
Zobacz przepisPieczone buraki z kminkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Carpaccio z buraka
Zobacz przepisCarpaccio z pieczonego buraka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pieczone buraki z octem balsamicznym
Zobacz przepisPieczone buraki z octem balsamicznym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z pieczonymi burakami
Zobacz przepisSałatka z pieczonymi burakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pasta z fasoli i buraka pieczonego
Zobacz przepisPasta z fasoli i buraka pieczonego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, doz.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, bielkadietetyk.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Domowy preparat z siemienia lnianego do mycia naczyń. Szklanki lśnią jak kryształy »
Jak przygotować grzyby, by zachować ich wyjątkowy smak? »
Pasztet z wątróbki w herbatnikach? Przepis Ewy Wachowicz przekona wszystkich »