Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone buraki są tak dobre, że nie wymagają wymyślnych dodatków. Wystarczy kilka składników, aby podkreślić ich smak. Takie buraczki to doskonały dodatek do obiadu lub samodzielna, zdrowa przekąska.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 832
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 832
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Składniki
Buraki myjemy i osuszamy. Zamykamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy, czy są już miękkie. Jeśli nie, to dopiekamy jeszcze 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Olej, ocet i syrop klonowy mieszamy. Tak przygotowany sos mieszamy z burakami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem sałatkę możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem.