Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik na pomidorach, pieczonych burakach i jabłkach, który w prosty sposób można zamienić na odżywczy koktajl. Przepis pochodzi z 453. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 100
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 100
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Składniki
Buraki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić i obrać. Wrzucić do miksera.
Pomidory naciąć i sparzyć. Obrać ze skórki i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do buraków. Dorzucić czosnek i namoczone pestki dyni. Zmiksować.
Dodać listki bazylii oraz pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych). Przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksować.
Podawać z cząstkami cytryny. Udekorować czerwonym szczawiem.
Taką zupę można jeść na zimno, np. z kostkami lodu, jak też na ciepło – po podgrzaniu. Można też nalać nieco do szklanki, uzupełnić wodą i pić jako koktajl.