Przekąski Przepis na:
Pieczone buraki z kminkiem

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24907
Dodano: 25.07.2014
Odsłon: 5460
Składniki
- 4 buraki czerwone
- 1 płaska łyżeczka nasion kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego (zimno - tłoczonego)
- ocet jabłkowy
- cukier brązowy
- sól
- pieprz
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Buraki dobrze myjemy, osuszamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut. Po tym czasie buraczki będą upieczone na pół miękko (nie należy ich zbytnio przepiec).
-
Buraczki studzimy, a następnie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
1 łyżeczkę nasion kminku parzymy wrzątkiem i dodajemy do buraczków. Następnie dodajemy 0,5 łyżeczki mielonego kminku, olej rzepakowy oraz zakwaszamy octem jabłkowym, dosładzamy cukrem i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe! :)
Życzę smacznego!
Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 25 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Też uwielbiam czerwone buraki :)1 Kto głosował? | Odpowiedz