Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone buraki z kminkiem

Pieczone buraki z kminkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24907

Dodano:

Odsłon: 5460

Propozycja na szybką, smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę z pieczonych buraczków z dodatkiem kminku, która świetnie spełni rolę surówki obiadowej. Takie buraczki są zdrowe, pełne smaku oraz doskonale wpływają na trawienie :)

Składniki

  • 4 buraki czerwone
  • 1 płaska łyżeczka nasion kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego (zimno - tłoczonego)
  • ocet jabłkowy
  • cukier brązowy
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki dobrze myjemy, osuszamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut. Po tym czasie buraczki będą upieczone na pół miękko (nie należy ich zbytnio przepiec).

  2. Buraczki studzimy, a następnie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    1 łyżeczkę nasion kminku parzymy wrzątkiem i dodajemy do buraczków. Następnie dodajemy 0,5 łyżeczki mielonego kminku, olej rzepakowy oraz zakwaszamy octem jabłkowym, dosładzamy cukrem i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe! :)

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń