Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonych buraczków z dodatkiem sera feta polana miodowym dressingiem na bazie octu balsamicznego, posypana prażonymi ziarnami stanowi pełnowartościowy posiłek. Słodko-słona rozkosz dla zmysłów z prażonymi zdrowymi ziarnami. Do sałatki można użyć świeżego granatu, bardzo ładnie podkreśla smak tej sałatki. Do sałatki użyłam tłoczonego na zimno oleju z ostropestu który ma wspaniały orzechowy smak, wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Doskonale nadaje się jako baza do wszelkich dressingów. Jest pyszny.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2455
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2455
Składniki
Buraki porządnie wyszorować, nie obierać, zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 190*c piekarniku na grzaniu góra dół przez minimum godzinę (aż będą miękkie) można sprawdzić przez wbicie wykałaczki. Ostudzone obrać ze skórki i pokroić na cieniutkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w piórka.Na półmisku rozsypać mieszankę miksu sałat, ułożyć buraki oraz odsączony z zalewy ser feta, posypać piórkami z cebuli oraz prażonymi ziarnami.
Przygotować dressing: Do słoiczka wlać ocet balsamiczny, olej z ostropestu oraz płynny miód , wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, słoiczek zakręcić i kilka razy potrząsnąć aby składniki dobrze się wymieszały. Polać sałatkę przed podaniem.