Najtańsza multiwitamina na odporność i wzmocnienie. Główny składnik to buraki

Buraki to źródło witamin i minerałów, które szybko wzmacniają przy spadku energii. Przygotuj domową multiwitaminę - przepis jest prosty, a efekt bardzo satysfakcjonujący. Wystarczy połączyć ze sobą dużą porcję warzyw i przypraw, aby otrzymać napój na piękną cerę i lepszą odporność.

Domowa multiwitamina - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przepis na domową multiwitaminę to świetna receptura, którą warto wdrożyć do codziennej diety. Anna Futrzyńska - dietetyczka prowadząca kanał @dietetyk_na_obcasach na Instagramie, podzieliła się naturalnym sposobem na piękną cerę oraz wzmocnienie odporności. Dowiedz się, dlaczego warto pić zakwas z buraków - w tym przypadku jest on wzbogacony o wiele prozdrowotnych składników. 

Sprawdź także: Zdrowy i spalający tłuszcz koktajl z octem jabłkowym i grejpfrutem

Domowa multiwitamina - przepis

Każdy wie, że zbilansowana dieta zawiera w sobie dużo warzyw, bo dostarczają one organizmowi cenne witaminy i uzupełniają braki w minerałach. Szczególnie jesienią i zimą, w sezonie grypowym, jest to ważne, aby wzmocnić odporność. To jednak nie wszystkie powody, dla których warto pić zakwas z buraków. Odkryj domową multiwitaminę - przepis praktycznie opiera się na wrzuceniu składników do słoika i oczekiwaniu. Oto niezbędne produkty spożywcze:

Składniki

  • ok. 3 kg buraków,
  • 2 marchewki,
  • jabłko,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pół małego selera korzeniowego,
  • czosnek,
  • małe opakowanie czarnego pieprzu ziarnistego,
  • ok. 8 liści laurowych,
  • ok. 15 ziaren ziela angielskiego,
  • woda,
  • sól (w proporcji łyżka na litr wody),
  • patyczki do szaszłyków.

Jak zrobić domową multiwitaminę? Przepis rozpocznij od dokładnego wyparzenia słoika. Aby prozdrowotny zakwas warzywny się udał, naczynie musi być sterylnie czyste. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, osusz, obierz, a następnie pokrój w średniej grubości plastry. Naprzemiennie układaj składniki w słoiku, nie dopychając na siłę. Pamiętaj, aby przyprawy dokładać mniej więcej do ok. 3/4 wysokości słoika. Następnie patyczki do szaszłyków przytnij na odpowiednią długość - taką, aby ustawić je w poprzek słoika i zablokować ewentualne unoszenie się składników.

W osobnym garnku zmieszaj wodę z solą, w odpowiedniej proporcji (łyżka soli na litr wody). Ostrożnie zalej składniki w słoju - wszystkie muszą być przykryte płynem (w przeciwnym razie mogą zacząć pleśnieć). Szklane naczynie przykryj talerzykiem, a następnie ręcznikiem kuchennym i obwiąż gumką recepturką lub tasiemką. Codziennie, drewnianą łyżką, ściągaj pojawiającą się pianę. Jeśli któreś z warzyw wypłynęło na powierzchnię, wepchnij je z powrotem pod zalewę.

Jak pić domową multiwitaminę, aby czerpać z niej jak najwięcej cennych dla zdrowia właściwości? Dietetyczka wyjaśnia, po ilu dniach można spożywać zakwas i jak wdrożyć go bezpiecznie do codziennego jadłospisu.

U mnie zazwyczaj to 7-10 dni. Najlepiej zacząć od ok. 5 łyżek i stopniowo (dojść) do 1/2 szklanki - tłumaczy Anna Futrzyńska.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Domowy zakwas z buraków, w tym jeszcze bardziej warzywnym wydaniu, szczególnie mocno wpłynie na układ odpornościowy. Jego regularne spożywanie ochroni przed częstymi infekcjami lub wspomoże organizm w szybszym zwalczaniu toczącego się już przeziębienia. Co więcej, napój to źródło bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie działają na mikroflorę jelitową. To z kolei przekłada się na lepszą perystaltykę jelit, brak zaparć czy wzdęć.

Domowa multiwitamina to prawdziwa bomba witaminowa, do tego bogata w silne przeciwutleniacze. To substancje o właściwościach antynowotworowych, opóźniające procesy starzenia, chroniące przed stresem oksydacyjnym i poprawiające wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Napój ma również działanie przeciwzapalne i detoksykacyjne oraz dodaje energii. Nie można zapomnieć też o wpływie napoju na układ krwionośny. Domowy zakwas buraczany dostarcza żelaza, które wspiera osoby chorujące na anemię oraz potas, regulujący ciśnienie tętnicze i zapewniający prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego jeszcze warto pić zakwas z buraków? Pozwala on uzupełnić niedobory kwasu foliowego, manganu i betalainy. 

To prawdziwa bomba witamin. Szukasz cudów na piękną cerę i wzmocnienie odporności? A tanie i naturalne rozwiązanie może okazać się najlepsze - komentuje dietetyczka Anna Futrzyńska, która zaprezentowała przepis.

Źródło: Smaker.pl, Instagram @dietetyk_na_obcasach

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 137

30 min
6
30 min
1
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 207

15 min
8
Przetwory Ogórki małosolne na szybko

Pierwsze świeże ogórki ukiszone „na szybko”, delikatne, o niepowtarzalnym  sm...

Odsłon: 56

30 min
2
30 min
19
Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 126

15 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0