Najzdrowsze smarowidło do kanapek. Dlaczego warto jeść "masło bogów" i jak je przygotować?

Kanapki to jeden z tych posiłków, bez których wiele osób nie wyobraża sobie życia. Sprawdzają się na śniadanie, lunch do szkoły i pracy, kolację, niektórym zabieganym zdarza się jeść je nawet na obiad. Warto jednak pamiętać, aby składniki, które znajdą się na twoim ulubionym pieczywie były pełnowartościowe. Zamiast zwykłego masła, możesz posmarować je "masłem bogów". Sprawdź, czym ono jest i jak je przygotować.

Dlaczego warto smarować kanapki "masłem bogów"? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli chociaż trochę interesujesz się tematem zdrowego odżywiania, z pewnością  spotkałeś się z opinią, że kanapki nie są najlepszym wyborem na diecie. Jeżeli pszenny chleb posmarujesz grubą warstwą masła, a następnie przykryjesz je żółtym serem, faktycznie nie będzie to najzdrowsza opcja. Jeśli natomiast postawisz na dużą dawkę warzyw, dodatek białka np., w postaci jajek, wędzonej ryby, chudego twarogu, mozzarelli lub dobrej jakości wędliny, ze zwykłych kanapek możesz w mig wyczarować dobrze zbilansowany posiłek.

Warto również przyjrzeć się smarowidłom, których używasz do kanapek. Zamiast masła, warto wybrać zdrowsze opcje, świetnie sprawdzą się na przykład warzywne pasty, które w swoim składzie nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić zielone "masło bogów" oraz dlaczego warto je jeść.

Sprawdź także: Ile zakwas z buraków może stać w lodówce? Po tym terminie traci swoje cenne właściwości

Czym jest "masło bogów"?

"Masło bogów" to nic innego jak pasta przygotowana na bazie awokado, które jest źródłem zdrowych tłuszczów. W klasycznym przepisie dodaje się również sól, pieprz oraz sporo czosnku, które ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu świetnie wesprze twoją odporność. Możesz dodać do niej przeróżne dodatki, w postaci przypraw, np. chili, oregano, bazylia, płatki czosnku lub warzyw, np. pomidora, papryki lub ogórka, dobrze pasować będzie również szczypiorek, cebulka dymka oraz świeże listki mięty lub bazylii. Takie składniki nadadzą jej dodatkowych wartości odżywczych oraz urozmaicą smak awokado, które same w sobie może być nieco mdłe. 

Jak przygotować "masło bogów"?

Przygotowanie pasty kanapkowej zwanej "masłem bogów" jest niezwykle proste. Będziesz potrzebować: dwóch dojrzałych awokado, połówkę cytryny, odrobinę płatków chili, dwóch ząbków czosnki, soli i pieprzu do smaku. 

Zacznij od umycia i wydrążenia awokado, następnie przełóż je do miski i rozgnieć widelcem na gładką masę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj, dorzuć do awokado. Wlej sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dosyp płatki chili. Wszystko dokładnie wymieszaj. Serwuj na kanapkach, wraz z dobrą jakościowo wędliną, plastrami pomidorów oraz kiełkami. Doskonale pasować będzie tu również jajko, możesz je ugotować, zrobić w koszulce lub usmażyć w wersji sadzonej.

Co daje jedzenia masła "bogów"?

Przede wszystkim jedzenie "masła bogów" korzystnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy. Obecnie w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi oraz pomagają chronić organizm przed miażdżycą. Ponadto mają wpływ na prawidłową pracę serca, reguluje ciśnienie krwi oraz pomaga zapobiegać udarom. 

Awokado ma również działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe. Wykazuje także właściwości wspierające prawidłowe widzenie. Bogactwo witamin i minerałów zawartych w awokado świetnie wpłynie na kondycję skóry, a także wzmocni twoje włosy i paznokcie.  Pozytywnie działa także na układ immunologiczny, pomagając chronić organizm przed infekcjami. 

Owoc ten jest również doskonały dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ po jego zjedzeniu długo czujemy się syci, co zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. W awokado znajduje się również błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na trawienie, a także pomaga zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu. 

Oto kilka przepisów na pastę z awokado, które stworzyli nasi użytkownicy: 

1. Pasta z awokado

 Pasta z awokado Zobacz przepis

Pasta z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowa pasta z awokado

 Domowa pasta z awokado Zobacz przepis

Domowa pasta z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pasta z awokado i jajek

 Pasta z awokado i jajek Zobacz przepis

Pasta z awokado i jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasta z awokado i tuńczyka

 Pasta z awokado i tuńczyka Zobacz przepis

Pasta z awokado i tuńczyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pasta z awokado i jajek z pomidorem

 Pasta z awokado i jajek z pomidorem Zobacz przepis

Pasta z awokado i jajek z pomidorem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Guacamole czyli pasta z awokado

 Guacamole czyli pasta z awokado Zobacz przepis

Guacamole czyli pasta z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: medonet.pl, smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 161

15 min
7
Dania główne Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...

Odsłon: 17104

60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3