Ewa_Gotuje

Naturalnie barwione jajka na Wielkanoc

Podczas przygotowań świątecznych nie może zabraknąć czasu na zrobienie kolorowych pisanek. Jajka można ozdobić na różne sposoby, np. za pomocą farbek, specjalnych naklejek czy tasiemek.

Fot. 123RF/Picsel

Kolorowe pisanki można zrobić również w naturalny sposób, barwiąc je za pomocą składników, które często znajdują się w kuchni. Barwienie jajek może być okazją do spędzenia wspólnie czasu i świetną zabawą, nie tylko dla dzieci. Jak w naturalny sposób zabarwić jajka?

Do barwienia jajek będą potrzebne: jajka, najlepiej z białą skorupką i garnek do przygotowania wywaru. Po zagotowaniu wody ze składnikiem, który ma nadać kolor, można dodać trochę octu dla utrwalenia koloru, następnie odcedzić wywar i włożyć do niego wcześniej ugotowane jajka. Im mocniejszy będzie wywar i im dłużej będzie leżeć w nim jajko, tym intensywniejszy kolor uzyska skorupka.

Dzięki burakowi można uzyskać jajka w kolorze różu i czerwieni. Natomiast kolor żółty można otrzymać z wywaru zrobionego z kurkumy, curry, rumianku. Łupiny żółtej cebuli nadadzą skorupce kolor brązowy lub pomarańczowy, w zależności o tego, jak długo jajko będzie leżało w wywarze. Do uzyskania niebieskiego koloru skorupki będzie potrzebny wywaru z czerwonej kapusty lub borówki amerykańskiej. Szpinak i pokrzywa pomogą uzyskać zielony kolor skorupki jajka.


Reklama

 

W celu uzyskania różnych wzorków na skorupce można wypróbować kilka technik. Jedną z nich jest rysowanie po skorupce kredką świecową. W miejscu rysunku skorupka nie zafarbuje się od wywaru. Drugim sposobem uzyskania ciekawych wzorów jest nałożenie płatków kwiatów lub listków (np. natkę pietruszki, gałązkę paprotki) tak, by przylegały gładko do skorupki. Następnie należy owinąć całości kawałkiem pończochy i zabezpieczyć pończochę gumką recepturka, by się nie zsunęła. Po wyjęciu takiego jajka z wywaru, w miejscu, gdzie była gałązka, zostanie niezabarwiony wzorek.

Po uzyskaniu pożądanego koloru skorupki, jajka można dodatkowo natłuścić olejem, by podkreślić barwę. Należy robić to delikatnie, by nie odbarwić skorupki.
Tak przygotowane pisanki możemy włożyć do wielkanocnego koszyczka lub ułożyć na paterze na jajka albo połączyć z kolorowymi figurkami wielkanocnymi, które można znaleźć, np. w sklepie Home&You. W ten sposób można stworzyć niepowtarzalne ozdoby wielkanocne, które można wykorzystać do dekoracji stołu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 26

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 275

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1208

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 285

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133475

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5