Naturalny izotonik na upalne dni, szybko gasi pragnienie i nawadnia. Jak zrobić napój serwatkowy?

Na sklepowych półkach znajdziemy szeroki wybór napojów izotonicznych, witaminowe, z dodatkiem kofeiny, soków owocowych, a także te bez dodatku cukru. Okazuje się jednak, że doskonały izotonik możesz wyczarować w domowym zaciszu. Sprawdź, jak zrobić napój z serwatki, który doskonale ugasi pragnienie w upalne dni.

Jak zrobić izotonik z serwatki? | Fot.123RF/Picsel/ Fot.CanvaPro

Spis treści:

Ból głowy, suchość w ustach, trudności z koncentracją i zapamiętywaniem, to właśnie skutki odwodnienia organizmu. W ciągu dnia powinniśmy wypijać około ośmiu szklanek wody. Jednak, kiedy na dworze jest gorąco, warto uzupełnić tę dawkę o napoje izotoniczne, które dodatkowo dostarczą cennych substancji odżywczych, które podczas upałów szybciej tracimy wraz z potem. Nie wszyscy wiedzą, że niepozorna serwatka również kryje w sobie właściwości izotoniczne. Podpowiemy ci, jak zrobić napój serwatkowy. 

Sprawdź także: Co pić podczas upałów, żeby ugasić pragnienie i się nawodnić. Z czego całkowicie zrezygnować?

Jakie właściwości ma serwatka?

Serwatka jest źródłem wielu substancji odżywczych, nie brakuje w niej witaminy A, tych z grupy B, C, a także substancji mineralnych, wapnia, magnezu, fosforu, sodu, żelaza czy jodu. Korzystnie wpływa na trawienie, dba o prawidłową na mikroflorę jelitową, a także wspiera układ odpornościowy. Picie serwatki jest polecane także osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy, ponieważ ma działanie przyspieszające przemianę materii. 

Napój ten ma właściwości przeciwutleniające, wykazuje również działanie przeciwnowotworowe. Wspiera również prawidłowe działanie układu krwionośnego, zmniejsza ryzyko chorób serca, a także obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi. Jest także źródłem wapnia i fosforu, które pomagają zadbać o mocne kości i zęby, chroniąc je przed osteoporozą i próchnicą. Dostarcza także białka, które odpowiada za budowę wszystkich tkanek organizm, a także korzystnie wpływa na pracę mięśni. Co więcej, serwatka doskonale gasi pragnienie. 

Jak zrobić napój z serwatki?

Podczas upałów warto sięgnąć po napój serwatkowy, świetnie cię nawodni, a także dostarczy mnóstwa witamin i minerałów. Będziesz potrzebować, litr serwatki, jedną trzecią szklanki cukru oraz cztery gramy drożdży. 

Zacznij od podgrzania serwatki, następnie do zakręcanego naczynia, np. słoika zlej sam klarowny płyn. Do szklanki dodaj rozkruszone droższe i odrobinę wody i dokładnie wymieszaj, dodaj do serwatki, wsyp także cukier. Zakręć napój i odstaw na kilka dni, najlepiej od trzech do pięciu. 

Źródła: kuchnianaszapolska.pl, zywienie.medonet.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 37

15 min
4
30 min
32
Ciasta truskawkowa kostka straciatella

...sezon truskawkowy rozpoczęty to i ciasto z galaretką i truskawkami musi by...

Odsłon: 6069

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2