Ewa_Gotuje

Nie dojadasz resztek z talerza? Czeka cię kara pieniężna

W 2021 roku co dziesiąta osoba na świecie nie miała, co jeść. Skala głodu przeraża, również przedstawicieli gastronomii. Restauracja w Finlandii właśnie wprowadziła karę za pozostawienie resztek na talerzu. Dowiedz się, skąd wziął się taki rewolucyjny pomysł.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kara za niedojadanie resztek

W lipcu 2022 roku ONZ (Organizacja Narodów Zjednoczonych) opublikował raport, z którego wynika, że jedna na dziesięć osób boryka się z głodem. Na całym świecie już ponad 800 mln ludzi nie ma co jeść (to o 50 mln więcej niż w poprzednim roku), a 2,3 mld jest niedożywionych.

Na tak dramatyczną sytuację mają wpływ inflacja (wzrosty cen produktów spożywczych, ale też paliwa czy kosztów życia), brak lub ograniczenie dostaw żywności do niektórych regionów świata, spowodowane wojną w Ukrainie. Jak oceniają eksperci ONZ, w kolejnych latach zjawisko może się pogłębiać.

Tymczasem, świadomy klęski głodu, właściciel restauracji Takumi w Finlandii odnotowywał, że klienci zostawiają na talerzu coraz więcej resztek. Lokal serwuje dania kuchni azjatyckiej, które każdy może skomponować na talerzu - nałożyć sobie dowolną porcję ryżu, mięsa i warzyw, (menu oferuje sushi, ciepłe potrawy azjatyckie, zupy i desery). Lekkomyślni goście do stołu zasiadali z ogromnymi porcjami, nie do przejedzenia.  

Kierownik restauracji - Jingjing Chen - podkreślał, że o problemie marnowania jedzenia dyskutowano długo, szczególnie po wybuchu wojny w Ukrainie. W końcu właściciel restauracji wprowadził karę za pozostawienie resztek. Każdy klient, który pozostawi na talerzu jedzenie, poniesie dodatkową opłatę - pięć euro za każde 100 gramów. 

W tygodniu goście, za dowolną ilość nałożonego na tacę jedzenia, płacą od 13 do 17 euro. Jeśli pozostawią 100 gramów resztek, kwota wzrasta więc do 18 - 22 euro, co stanowi znaczną różnicę. Co ciekawe, rozwiązanie okazało się skuteczne. Zasady, już w pierwszych dniach, przyniosły pozytywne skutki. Kelnerzy wyrzucali mniej resztek, a klienci nakładali odpowiednie porcje.

Zero waste w kuchni

Koncepcje zero waste oraz less waste to dwa bardzo silne trendy kulinarne 2022 roku. Polega na niewyrzucaniu produktów spożywczych, kupowaniu ich odpowiedniej liczby (rozsądny konsumpcjonizm) oraz recyklingu żywności. W czasie, gdy ceny w sklepach bardzo wzrosły, wielu Polaków stosuje kuchnię resztkową. Jest to opłacalne dla portfela i środowiska. 

Przeczytaj o tym, jak gotować z resztek lub wypróbuj przepisy na dania skomponowane z tego, co zostało w lodówce:

1. Szakszuka z resztek

 Szakszuka z resztek Zobacz przepis

Szakszuka z resztek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Śniadanie resztkowe

 Śniadanie resztkowe Zobacz przepis

Śniadanie z resztek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Obiad z resztek

 Obiad z resztek Zobacz przepis

Podsmażane mięso z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Bulion z obierek i resztek warzyw

 Bulion z obierek i resztek warzyw Zobacz przepis

Bulion z obierek i resztek warzyw / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Resztkowa tarta

 Resztkowa tarta Zobacz przepis

Tarta na spodzie z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zapiekanka ryżowa

 Zapiekanka ryżowa Zobacz przepis

Zapiekanka z resztek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pizza z resztek

 Pizza z resztek Zobacz przepis

Domowa pizza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zapiekane tortille z resztek

 Zapiekane tortille z resztek Zobacz przepis

Zapiekane tortille z resztek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Fasolka z szynką w pomidorowym sosie

 Fasolka z szynką w pomidorowym sosie Zobacz przepis

Fasolka z szynką w pomidorowym sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Trufle z resztek ciasta

 Trufle z resztek ciasta Zobacz przepis

Trufle z resztek ciasta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 81

30 min
3
Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2704

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0