Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Trend 1: Zdrowa, domowa kuchnia
- Trend 2: Wzmacnianie odporności
- Trend 4: Naturalna i lokalna żywność
Za nami kulinarne podsumowanie 2021 roku - najwyższy czas zastanowić się, jak będzie smakował kolejny, 2022 rok. Czy trendy, które obserwowaliśmy przez ostatnie 12 miesięcy, utrzymają się? A może pojawią się zupełnie nowe? Sprawdź, czy idee i kierunki, w których idzie polska kuchnia, są ci bliskie!
1. Domowa kuchnia, ale w zdrowszej wersji
W ciągu ostatnich dwóch lat znaczna część Polaków znalazła wreszcie czas na samodzielne gotowanie. Przebywając w domu, eksperymentowali w kuchni i tworzyli zdecydowanie więcej przetworów. Jak ten trend przełoży się na 2022 rok?
Można powiedzieć, że ewoluuje - pozostaniemy przy pysznej, domowej kuchni, ale w trosce o swój organizm wybierzemy zdrowsze produkty. W polskich kuchniach już od kilku lat obserwujemy zmianę nawyków żywieniowych. Zwłaszcza młodsze pokolenia decydują się jeść więcej warzyw i owoców, odchodząc od tłustych i ciężkostrawnych potraw. Świadomie komponują swój jadłospis, coraz częściej korzystając z porad dietetyków.
Wygląda na to, że 2022 rok również będzie obfitował w aromatyczną, domową kuchnię i samodzielne przygotowanie posiłków.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
2. Produkty wzmacniające odporność
W związku z trwającą pandemią COVID-19, wielu Polaków postawiło na wzmocnienie odporności. Zmiana lub wręcz spowolnienie trybu życia, wynikające z obostrzeń, dały czas do namysłu i pokazały, że należy o siebie w końcu zadbać. Na co będziemy decydować się również w 2022 roku?
Już nie tylko na produkty spożywcze wzmacniające odporność jak imbir czy cytryna. Popularne będzie też jedzenie, które doda nam energii i profilaktycznie wzmocni różne części organizmu. Układ trawienny wesprą choćby kiszonki, a odporność czy metabolizm - kurkuma i czosnek.
Ważnym trendem 2022 roku w kuchni będzie też ciałoneutralność. Może słyszałeś o ruchu Body Positive (ciałopozytywność), który promuje miłość do własnego ciała, niezależnie od wszystkich jego mankamentów? Ruch Body Neutrality (ciałoneutralność) zdecydowanie bardziej skupia się na wsłuchiwaniu się w potrzeby ciała. Nie mamy już patrzeć na ciało, a go słuchać i nie bagatelizować. Jeśli czujemy ból, pójdźmy do lekarza. Jeśli jesteśmy głodni, nie odkładajmy tego na później. Jeśli czujemy napięcie mięśni lub zmęczenie i brak koncentracji, zrelaksujmy się. Dbanie o własny organizm będzie silnym trendem.
3. Zamienniki mleka
W trendach kulinarnych 2021 roku wspominaliśmy o roślinnych zamiennikach mięsa - ten kierunek będzie oczywiście utrzymany. Na horyzoncie pojawił się jednak nowy trend, czyli stosowanie zamienników mleka. Coraz więcej Polaków boryka się z nietolerancją lub alergią na mleko krowie, więc zmuszonych jest do przejścia na specjalną dietę.
Na szczęście w sklepach dostępnych jest wiele produktów przystosowanych do tego typu przypadłości. Niektórzy wybierają nawet roślinne mleko ze względu na jego pyszny smak. Jakie są najpopularniejsze zamienniki mleka? Mleko sojowe, migdałowe, kokosowe, ryżowe, owsiane, orkiszowe, konopne i z komosy ryżowej.
4. Naturalna i lokalna żywność
Utrzyma się również silny trend na świadome kupowanie nieprzetworzonej żywności, dostarczanej przez lokalnych producentów. Z pewnością wyraźne będą idee:
- slow food, czyli powolnego delektowania się jedzeniem, wspierania lokalnych dostawców produktów spożywczych, dokonywania zakupów na targach,
- diety Locavore, która polega na świadomym kupowaniu żywności wyprodukowanej jedynie w rodzimym kraju (nie była transportowana przez wiele godzin do Polski),
- diety planetarnej, którą wprowadzono w 2019 roku w odpowiedzi na niepokojące zmiany klimatyczne i która niesie podwójną korzyść - dla osoby i planety. Polega ona na wybieraniu przede wszystkim roślinnych, a nie odzwierzęcych, produktów, co przekłada się na mniejszą eksploatację Ziemi. Jest więc zdrowa dla osoby, która ją stosuje i jednocześnie w pozytywny sposób wpływa na środowisko,
- zero waste - już nawet nie less (czyli mniejsze marnowanie jedzenia), a zero waste! Polega na niewyrzucaniu produktów spożywczych, kupowaniu ich odpowiedniej liczby (rozsądny konsument) oraz recyklingu żywności.
Zobacz: Mocktail z selera
5. Mocktaile
Już w 2021 roku wyraźnie odchodziliśmy od wysokoprocentowego alkoholu. Najmłodsze pokolenie chętnie sięgało po kolorowe drinki, a starsze - po likiery, piwo lub wino. W 2022 roku trend ten jeszcze bardziej się pogłębi. Wszystko wskazuje na to, że chętniej wypijemy prozdrowotne napoje witaminowe lub mocktaile, czyli bezalkoholowe koktajle.
Robi się je niezwykle prosto, są pyszne i przede wszystkim dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Jeśli masz ochotę wypróbować najprostszy przepis na mocktail, to polecamy ten na ogórkowy napój z limonką. Jak go zrobić?
Pół świeżego ogórka wraz ze skórką zmiksuj na gładko, dodaj pięć łyżek soku z limonki i dokładniej wymieszaj napój. Na koniec wlej wodę i udekoruj koktajl, np. serpentyną zrobioną ze startego ogórka. Gotowe!
Jesteśmy ciekawi, czy też obserwujecie powyższe trendy? Dajcie nam znać w komentarzu!
Zobacz także:
Czym zastąpić płyn do mycia naczyń? Domowe specyfiki »
Dlaczego warto jeść ziemniaki? Czego o nich nie wiemy i co z nich zrobić? »