Dania jednogarnkowe

Kolejny rok dobiega już końca. Właśnie przy tej okazji warto kulinarnie go podsumować i zastanowić się jak właściwie smakował 2021 rok? Co jedliśmy i jakie trendy gastronomiczne były najmocniej zauważalne? Przekonaj się.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie są trendy kulinarne 2021 roku?

- Trend 1: Roślinna kuchnia

- Trend 2: Zero waste

- Trend 3: Domowe jedzenie

- Trend 4: Superfoods i comfort food

- Trend 5: Alternatywne cukry

 

Czy zastanawiałeś się nad tym, jak i co najczęściej jadłeś w kończącym się już wkrótce 2021 roku?

W czasie pandemii COVID-19 wielu Polaków zmieniło swoje nawyki żywieniowe i zaczęło bardziej świadomie wybierać produkty spożywcze. To z kolei wpłynęło na sytuację gastronomiczną i ukształtowało kilka zauważalnych kulinarnych trendów. Sprawdź, czy też wprowadziłeś je do swojej kuchni.

 

Sprawdź także: 9 imprezowych sałatek na sylwestra

Trendy kulinarne 2021 roku

Pewne, panujące obecnie, kulinarne tendencje były widoczne też w poprzedzającym 2020 roku. Znaczna część z nich była po prostu odkrywana i pogłębiana przez Polaków, którzy już od kilku lat zmieniają nieco swoje podejście do jedzenia. Poniżej wypisaliśmy pięć największych trendów kulinarnych 2021 roku - zapraszamy do lektury.

1. Roślinna kuchnia, czyli więcej warzyw na talerzu

Jeden z najsilniejszych kierunków w kuchni XXI wieku to zdecydowanie roślinność. Chętniej sięgamy po warzywa i owoce. Robimy to świadomie, chcąc wzmocnić organizm o niezbędne mikroelementy i witaminy oraz wprowadzić różnorodność do swojej diety. W związku z pandemią i częstszym pozostawaniem w domu wprowadzamy zdrowszy jadłospis i w taki sposób dbamy o swoje zdrowie i wygląd.

Coraz chętniej wspieramy też lokalnych dostawców. Dużo więcej osób robi zakupy na mniejszych targach i wyznaje ideę slow food (delektowania się jedzeniem i spożywania naturalnych, nieprzetworzonych produktów). Trendem ostatniego roku jest też dieta Locavore, która polega na wybieraniu żywności wyprodukowanej jedynie w naszym kraju. Czyli takiej, która nie przemierzyła wielu kilometrów, aby dotrzeć do Polski.

Ponadto silną modą 2021 roku stały się roślinne zamienniki mięsa, choćby kurczak przygotowany z seitana, tofu, grzybów, fasoli czy ciecierzycy.

 

2. Zero waste, czyli nie marnuj jedzenia

Niezwykle pozytywny trend, który obserwujemy już od kilku lat w naszym kraju. Chodzi oczywiście o recykling jedzenia, czyli niewyrzucanie go. Aktywnie promują go restauracje i znane marki. Co jednak najbardziej cieszy, coraz więcej Polaków kupuje odpowiednie ilości jedzenia (by nie musieć go wyrzucać), a z resztek dań przygotowuje całkiem nowe potrawy.

Jest to oczywiście powiązane z coraz większą chęcią na kupowanie lokalnych i świeżych produktów. W ten sposób nie tylko nie marnujemy produktów spożywczych, ale oszczędzamy budżet domowy i rozwijamy kulinarną wyobraźnię.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

3. Domowe jedzenie, czyli coraz więcej słoików

Z poprzednimi trendami kulinarnymi 2021 roku związane jest też samodzielne przyrządzanie jedzenia, które wytycza nowy kierunek na 2022 rok. Ze względu na obostrzenia i przejście wielu Polaków w tryb pracy zdalnej z domu, bardzo popularne stało się wspólne, rodzinne gotowanie. Wolimy zjeść świeże dania i mamy na to więcej czasu. Chętniej eksperymentujemy i przygotowujemy więcej... słoików! Tak, w 2021 roku więcej osób zainteresowało się fermentacją, wekowaniem i przetworami. Powstawały m.in. pyszne marynowane grzybki, papryki czy pikle, dżemy, zakwasy, nalewki. Wszystko to, co naturalne i domowe smakowało po prostu lepiej.

 

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na przetwory na Smaker.pl

 

4. Dbamy o siebie, czyli superfoods i comfort food

W 2021 roku wielu Polaków było naprawdę przemęczonych panującą, niepewną sytuacją. Wiązało się to z ogromnym stresem, przekładającym się na jakość życia i problemy trawienne. Właśnie dlatego tak chętnie sięgaliśmy po produkty wspierające nie tylko nasz układ pokarmowy, ale przy okazji zdrowie psychiczne. Wybieraliśmy tzw. superfoods i comfort food.

Superfoods to nic innego jak nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego o niezwykle cennych dla organizmu właściwościach. Regularne jej spożywanie pomaga we wzmocnieniu organizmu i wzbogaceniu diety m.in. o błonnik, aminokwasy, witaminy i przeciwutleniacze. Jakie produkty zaliczymy do superfoods? Całkiem zwyczajne i dostępne w sklepach. Są nimi np. jagody, truskawki, borówki amerykańskie, jarmuż, szpinak, guarana, kurkuma, siemię lniane, nasiona dyni i chia czy komosa ryżowa.

Comfort food to potrawy, które mają nam przynosić przyjemność. Są to dania, które mają dla nas wartość sentymentalną i bardzo pozytywnie nam się kojarzą ("stare", sprawdzone smaki). Mogą nimi więc być ulubione przekąski z dzieciństwa, których dawno nie jedliśmy albo miska zupy zrobiona przez bliskich, których nie widujemy na co dzień. 2021 rok obfitował w takie drobne, przyjemne chwile.

5. Alternatywne cukry

Choć trendów kulinarnych 2021 roku było zdecydowanie więcej (m.in. ograniczenie spożywania wysokoprocentowego alkoholu czy wspólne gotowanie online), skupimy się jeszcze tylko na jednym, który mocno odznaczył się także na naszym portalu.

W ciągu ostatnich 12 miesięcy w Smakerze coraz częściej pojawiały się przepisy, w których albo nie było w ogóle cukru (dietetyczne, dla cukrzyków) albo zastosowano zamienniki, takie jak naturalny miód, ksylitol, cukier kokosowy, daktylowy lub klonowy, demerarę (cukier trzcinowy) czy allulozę.

Zjawisko niewątpliwie związane jest z poprzednimi modami na świadome i zdrowe odżywianie się oraz dbanie o swój organizm.

 

Jesteśmy przekonani, że rozwijająca się moda na wybieranie zdrowszych, bardziej roślinnych produktów od lokalnych dostawców w 2022 roku również będzie widoczna. Wierzymy również, że coraz więcej Polaków wesprze ideę zero i less waste w swoich domowych kuchniach.

Czy twoja dieta wpisuje się w powyższe trendy kulinarne 2021 roku? Daj nam znać w komentarzu!

 

Zobacz także:

Sylwestrowe dania na ciepło. Goście będą zachwyceni »

Jak zrobić pasztet z soczewicy na Nowy Rok? Wyjdzie pyszny »

Idealne pieczone ziemniaki - jak zrobić? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8