Grill - temat specjalny

Nie potrzebujesz mąki, mleka ani jajek. Oto rewolucyjny przepis na naleśniki

Czy można zrobić naleśniki bez mąki, mleka i jajek? Wydaje się, że pyszna przekąska bez podstawowych składników po prostu nie wyjdzie. Spróbuj wymienić wszystkie wspomniane produkty na jeden witaminowy superfood. Będziesz zachwycony smakiem, konsystencją i właściwościami.

Czy można zrobić naleśniki bez mąki, mleka i jajek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Weganie, którzy nie spożywają odzwierzęcych produktów spożywczych, dobrze znają przepis na naleśniki bez mąki, mleka i jajek. Dwa ostatnie składniki z pewnością nie znajdą się w ich jadłospisie, za to króluje w nich dużo roślinnych zamienników. Dla wszystkich wegan lub osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie chcą jeść tradycyjnych naleśników, przygotowaliśmy recepturę na zupełnie nietypową wersję tej przekąski.

Sprawdź także: Nie możesz zasnąć albo wybudzasz się w nocy? Wsyp szczyptę do mleka i wypij przed zaśnięciem

Czy można zrobić naleśniki bez mąki, mleka i jajek?

W tradycyjnym przepisie na naleśniki mąka, mleko i jajka to podstawa. Składniki wpływają na smak i teksturę dania, którym zajadają się zarówno najmłodsi, jak i dorośli. Jajko wiąże półprodukty, mąka nadaje im elastyczności, a mleko - odpowiada za aksamitną konsystencję, ale przede wszystkim ich aromat. Czy można więc przygotować inną wersję tej potrawy, bez tych składników? Jak najbardziej. 

Robiąc pyszne naleśniki, można wymienić zarówno mąkę, mleko, jak i jajka. Do najlepszych zamienników mąki należą m.in. płatki owsiane, kasza manna lub proszek budyniowy. Z kolei aquafaba (czyli płyn spod roślin strączkowych) lub po prostu woda gazowana mogą być użyte w zamian za jajka, a np. serek mascarpone - za mleko. Okazuje się jednak, że istnieje roślina, która jest w stanie zastąpić wszystkie trzy produkty naraz.

Czerwona soczewica - witaminowy superfood

Mowa o witaminowym superfoodzie, czyli czerwonej soczewicy. Właściwości ziaren wpływają naprawdę korzystnie na zdrowie. Przede wszystkim nasiona tej rośliny strączkowej są bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Dostarczają także witamin z grupy B i minerałów, w tym żelaza, magnezu, potasu, manganu, miedzi oraz fosforu.

Jakie są właściwości czerwonej soczewicy? Dzięki zawartości składników odżywczych pomaga hamować apetyt i przyspiesza pracę jelit - może więc wesprzeć proces odchudzania. Jako skarbnica żelaza, potasu i magnezu z pewnością sprawdzi się w diecie anemików i sercowców.

Co więcej, zawiera przeciwutleniacze, które redukują szkodliwe działanie wolnych rodników i wzmacniają odporność. W ten sposób spowalniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają szansę zachorowania m.in. na nowotwory, miażdżycę czy cukrzycę.

Naleśniki bez mąki, mleka i jajek - przepis

Jak zrobić naleśniki bez mąki, mleka i jajek? Przepis wykorzystuje tylko cztery składniki: 100 gramów czerwonej soczewicy, 100 ml wody, szczyptę soli i olej roślinny do smażenia. Dla podkręcenia smaku można dodać jeszcze odrobinę kurkumy

Dzień przed smażeniem naleśników, najlepiej wieczorem, musisz namoczyć soczewicę. Ziarna wsyp do garnka i zalej zimną wodą (tak, aby warstwa wody była dwa razy większa niż soczewicy). Mocz całą noc, a kolejnego dnia odcedź płyn. Zalej nasiona 100 ml świeżej wody, posól, ewentualnie dopraw kurkumą. Zblenduj na gładką, gęstą masę.

Pędzelkiem kuchennym nanieś na patelnię bardzo małą porcję oleju. Rozgrzej go dobrze i nałóż ciasto. Smaż, aż przestanie być surowe. Z podanych proporcji wyjdą cztery grubsze placuszki.



Źródło: Smaker.pl, gomigo.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »

Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »

Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17