Obiad w wersji wege - pomysły na smaczne i pożywne dania

Weganizm zakłada całkowite wykluczenie z jadłospisu mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie jedzą ryb, owoców morza, jaj, nabiału, miodu i artykułów spożywczych z żelatyną. Mimo tak wielu wykluczeń odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest bardzo smaczna, pożywna i przede wszystkim - zdrowa. Sprawdź inspiracje na pyszny obiad w wersji wege.

Fot. Warzywa strączkowe to ważny element wszystkich diet bezmięsnych / materiały promocyjne

Co jedzą weganie?

Przepisy na wegańskie obiady warto układać na podstawie trzech głównych grup artykułów spożywczych: warzyw i owoców, strączków oraz produktów zbożowych. W formie dodatków do dań doskonale sprawdzą się: oleje roślinne, orzechy, pestki, nasiona oraz aromatyczne przyprawy.

Warzywa i owoce

Świeże lub mrożone, prosto z ogródka lub marketu, sezonowe i egzotyczne - warzywa i owoce są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Poza tym zawierają spore ilości błonnika - związku, który reguluje pracę układu pokarmowego. Warzywa i owoce sprawdzają się doskonale zarówno jako samodzielna przekąska, jak i główny składnik dań (w tym obiadów). Można z nich robić zupy (kremy, chłodniki), placki, sałatki, a także łączyć z produktami zbożowymi.

Strączki

Warzywa strączkowe to ważny element wszystkich diet bezmięsnych. Nasiona roślin strączkowych są bogatym źródłem białka - podstawowego budulca wszystkich komórek w organizmie. W jadłospisie diety wegańskiej warto uwzględnić przede wszystkim soję, soczewicę, ciecierzycę, fasolę, bób i groch. Strączki to doskonały dodatek do zup, sałatek oraz dań z makaronem. W wegańskim menu nie może zabraknąć również gotowych produktów powstałych z nasion roślin strączkowych. Tofu i tempeh to dobre zamienniki mięsa i bogate źródło białka.

Produkty zbożowe

Pełnoziarniste produkty zbożowe dostarczają organizmowi węglowodanów, błonnika oraz cennych składników mineralnych i witamin (przede wszystkim z grupy B). Makarony, ryże i kasze są dobrą bazą wegańskich obiadów. Można je łączyć praktycznie ze wszystkim, tworząc pyszne i pożywne dania.

Dodatki

W jadłospisie weganina nie może zabraknąć źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega znajdują się nie tylko w rybach, ale również w olejach roślinnych oraz orzechach, pestkach, nasionach. Aby dania wegańskie były bardziej aromatyczne, w kuchni warto mieć pod ręką różne przyprawy: świeże zioła, sól, pieprz, cebulę i czosnek. Smak wegańskich potraw doskonale poprawiają także: wędzona papryka w proszku, curry, chilli, sezam i gorczyca.

Wegański obiad - inspiracje

Zupy

  • krem z dyni z grzankami,
  • chłodnik z pomidorów i papryki,
  • zupa kalafiorowa (wywar warzywny) z kurkumą i ziemniakami,
  • krem z pomidorów z ryżem,
  • zupa ogórkowa (wywar warzywny) z ziemniakami,
  • kremowa zupa z pomidorów i pietruszki z grzankami,
  • zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni.

Warzywne drugie danie

  • placki z dyni z ziołami,
  • warzywne curry z cukinią,
  • tajskie curry z ciecierzycy z pieczoną dynią i szpinakiem,
  • fasolka zapiekana z cukinią,
  • leczo wegetariańskie z dynią i tofu,
  • pikantne kotlety z zielonej soczewicy,
  • falafel z warzywami.

Wege makarony

  • makaron z zielonym pesto i pomidorkami koktajlowymi,
  • smażony makaron z warzywami,
  • makaron z tofu w sosie teriyaki,
  • wegańska carbonara ze skwarkami z wędzonego tofu,
  • pad thai - makaron smażony po tajsku,
  • makaron ze szparagami i grzybami,
  • makaron w sosie pomidorowym z pietruszką.

Sałatki

  • sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią,
  • zielona sałatka z brokułem i bobem,
  • sałatka z fasolką szparagową i kaszą bulgur,
  • sałatka z mango, awokado i tofu,
  • obiadowa sałatka z kukurydzą (doskonałe wypełnienie wege wrapów),
  • sałatka z ravioli z farszem warzywnym, brokułami, pieczoną cukinią, szpinakiem i czarnymi oliwkami,
  • sałatka ze szpinakiem, wegańskim serem greckim, pieczoną cukinią, oliwkami i makaronem orzo.

Wegański catering dietetyczny

Wciąż brakuje Ci inspiracji na wegański obiad? A może jesteś na etapie stopniowej eliminacji mięsa i nie wiesz, z jakich produktów gotować smaczne i pożywne posiłki? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego w Twojej okolicy.

Obecnie każdy dobry catering dietetyczny proponuje swoim klientom odpowiednio zbilansowane diety bezmięsne. Catering dietetyczny to dobre rozwiązanie, jeśli wciąż brakuje Ci pomysłów na obiad lub po prostu nie masz czasu gotować.

materiały promocyjne partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 100

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 47

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3