Grill - temat specjalny

Ocet jabłkowy według przepisu dr. Jarvisa. Na smak i działanie wpływa specjalny dodatek

Ocet może być zdrowym dodatkiem do dań i napojów. Najlepszy jest ten zrobiony samodzielnie i pozbawiony sztucznych dodatków. Ocet jabłkowy według przepisu dr Jarvisa z pewnością spełnia te warunki. Amerykański lekarz był propagatorem medycyny ludowej i twórcą metody leczenia octem jabłkowym.

Ocet jabłkowy - przepis dr Jarvisa | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Ocet jabłkowy - przepis dr Jarvisa 

Dr D.C. Jarvis był amerykańskim lekarzem znanym z szerokiego stosowania medycyny ludowej. Był zwolennikiem stosowania mieszanki domowego octu jabłkowego z miodem na wiele dolegliwości.  

Składniki:  

  • 1 kg jabłek; 
  • 1 litr wody; 
  • 4 łyżki miodu naturalnego.  

Miód rozpuść w letniej, przegotowanej wodzie. Jabłka umyj i podziel na ćwiartki i wrzuć do 3-litrowego słoja. Zalej wodą z miodem, przykryj ściereczką i ściśle obwiąż. Odstaw w ciepłe miejsce na cztery tygodnie. Co jakiś czas zamieszaj zawartość drewnianą łyżką. Po czterech tygodniach przelej przez gazę do czystych butelek.  

Uwaga: Kuracja dr Jarvisa polega na piciu powerdrinka, a nie samego octu. Roztwór powstaje przez dokładne wymieszanie dwóch łyżeczek octu jabłkowego i dwóch łyżeczki miodu w szklance zimnej wody. Można dodać do niego sok owocowy lub warzywny. Taką miksturę lekarz zalecał pić codziennie rano.  

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy z miodem?

Sam ocet jabłkowy to bogactwo witamin (C, B1, B2, B6). Zawiera też minerały, takie jak magnez, potas, fosfor i żelazo. Pektyny wchodzące w skład octu obniżają poziom cholesterolu, a antyoksydanty pomagają pozbyć się wolnych rodników. Ocet jabłkowy ma również właściwości detoksykujące i bakteriobójcze.  

Nie bez powodu dr Jarvis zalecał łączenie octu jabłkowego z miodem. Ten ostatni od stuleci jest wykorzystywany w medycynie ludowej jako produkt leczący rany, wzmacniający serce i odporność. Właściwości bakteriobójcze miodu czynią z niego naturalny antybiotyk, a jego picie z octem jabłkowym da jeszcze lepsze efekty.  

Na co pomaga picie octu jabłkowego z miodem? 

Dzięki właściwościom bakterio i wirusobójczym picie octu jabłkowego z miodem pomaga zwalczać infekcje. Regularne spożywanie tej mikstury buduje naszą odporność. Wzmocni również pracę jelit i ułatwi trawienie. Okłady i płukanki z tego roztworu poprawią wygląd skóry i włosów, przyniosą również ulgę w żylakach. Są też polecane na wszelkiego rodzaju problemy reumatologiczne.  

Picie octu jabłkowego z miodem pomaga na problemy z sercem i zmniejsza ryzyko jego chorób. Dzięki regularnemu spożywaniu powerdrinka obniżymy też ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. Osobom na diecie mieszanka octu jabłkowego z miodem podkręci metabolizm i na długo zapewni uczucie sytości. Dzięki temu ułatwi odchudzanie.  

Źródło: deccoria.pl Folk Medicine: A Vermont Doctor’s Guide to Good Health. DeForest Clinton Jarvis, Fawcett Crest, 1958 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3515

30 min
13
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 80

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14804

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17