Orzechowo-serowe kulki Marysi - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Marysia zaprezentowała galerię smaków w formie kulek mocy.

Orzechowo-serowo-gruszkowe

  • 110 g miękkiego masła
  • 230 g masła orzechowego (bez cukru)
  • 420 g mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki stewii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 2 gruszki konferencje
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml wina marsala
  • 4 łyżki miodu
  • 200 g obranych orzechów włoskich
  • 100 g sera gorgonzola
  • 50 g sera danablu
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

Pistacjowo-żurawinowe

  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki stewii
  • 2/3 szklanki mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 180 g obranych pistacji
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 200 g białej czekolady
  • 120 g obranych pistacji

Piernikowe

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 10 orzechów nerkowca
  • 5 orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 20 suszonych śliwek (mięsistych i miękkich)
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki kakao
  • skórka z pomarańczy

Dyniowe

  • 120 g masła
  • ½ łyżeczki stewii
  • 2 jajka
  • 150 g purée z dyni
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 210 g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 garść mielonych migdałów
  • 100 g białej czekolady
  • kilka listków mięty do dekoracji

Orzechowo-serowo-gruszkowe

Masło zmiksować z masłem orzechowym, mąką i stewią. Dodać proszek do pieczenia, mleko i wanilię. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Wrzucić posiekane orzechy, zamieszać, piec przez 40 minut w 180°C (użyć blaszki o wymiarach 25 na 28 cm).

Gruszki pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, następnie zalać winem wymieszanym z miodem. Gdy owoce zmiękną, wyjąć je na talerzyk, a do pozostałego na patelni sosu wrzucić orzechy (zostawić kilka sztuk do ozdobienia kulek). Smażyć, aż orzechy oblepią się karmelem. Pozostawić do wystygnięcia. W miseczce zmieszać sery, dodać pokruszone ciasto. Masa musi być klejąca. Doprawić pieprzem. Złożyć kulki: uformować placuszek, położyć na środku gruszkę i zawinąć. Nabić na patyczek, udekorować orzechem. Włożyć do lodówki.

Pistacjowo-żurawinowe
Białka oddzielić od żółtek, ubić, połączyć ze stewią i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło, drobno posiekane pistacje oraz skórkę i sok z cytryny. Piec przez 45 minut w 180 °C (użyć tortownicy o średnicy 25 cm).

Gdy ciasto przestygnie, pokruszyć, dodać serek mascarpone i posiekaną żurawinę. Uformować kulki, obtoczyć w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypać posiekanymi pistacjami.

Piernikowe
Suche składniki (poza 5 orzechami nerkowca i kakao) zmiksować na mąkę. Dodać śliwki, masło migdałowe, olej kokosowy i ponownie zmiksować. Ulepić kulki z połówką nerkowca i kilkoma kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczy w środku. Posypać kakao, wbić na patyczki. Udekorować paskami ze skórki pomarańczy. Schłodzić.

Dyniowe
Masło zmiksować ze stewią, następnie dodać jajka, purée z dyni, przyprawę korzenną i jogurt. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blachę i piec przez 40 minut w 180°C (użyć tortownicy o średnicy 18 cm).

Ciasto zmieszać z serkiem mascarpone i migdałami. Oblać rozpuszczoną czekoladą i udekorować miętą.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 348

30 min
3
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 124

30 min
4
60 min
15
Przekąski Proste i szybkie zapiekanki

Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam

Odsłon: 176

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4