Oto 50 najlepszych restauracji na świecie. Triumfuje duńskie Geranium

Prestiżowy ranking „The World’s 50 Best Restaurants" wskazuje 50 najlepszych restauracji na świecie. W tym roku na pierwszym miejscu uplasował się lokal Geranium z Kopenhagi. Odkryj, kto jeszcze znalazł się w zestawieniu i sprawdź, dlaczego.

Fot. screen z Instagrama @restaurant_geranium

Spis treści:

Marzeniem każdego restauratora jest stworzenie lokalu, który nie tylko przyciągnie uwagę klientów, ale również krytyków i znawców kulinarnych. Nietuzinkowe połączenia smaków i wyjątkowy charakter przestrzeni z pewnością przyczynia się do większej popularności. Sprawdź, które restauracje okazały się najlepsze w 2022 roku.

Sprawdź także: Ranking 50. najlepszych ciast. Polskie wypieki podbijają świat

O konkursie na najlepszą restaurację

Condé Nast Traveller, czyli luksusowy magazyn turystyczny, w 2002 roku stworzył prestiżowe zestawienie 50. najlepszych restauracji na świecie. Znalezienie się wśród nagrodzonych lokali traktowane jest prawie tak samo, jak otrzymanie gwiazdki Michelin. Jak twierdzą organizatorzy, coroczne rankingi wskazują na niezwykłą różnorodność kulinarną świata.

Panel 1080. ekspertów kulinarnych głosuje na restauracje, w których można znaleźć unikalne smaki i dania oraz które wyznaczają trendy w danym regionie geograficznym. 18 lipca 2022 roku w Londynie odbyła się uroczysta gala z okazji 20. edycji rankingu, podczas której odsłonięto listę laureatów.

Reklama

Ranking 50. najlepszych restauracji na świecie

Na pierwszym miejscu prestiżowego rankingu znalazła się duńska restauracja Geranium, którą założono w 2007 roku i która w zeszłorocznym zestawieniu plasowała się na drugiej pozycji.

Szefem kuchni jest Rasmus Kofoed, odpowiadający za 16-daniowe menu degustacyjne, skupiające się na hipersezonowości, czyli używaniu łatwodostępnych, roślinnych produktów sezonowych oraz owoców morza. Od ponad roku restauracja Geranium nie serwuje swoim gościom mięsa.

Jurorzy docenili przestronne, jasne wnętrza i pozyskiwanie produktów spożywczych z organicznych i biodynamicznych farm. Okrzyknęli restaurację prawdziwą wizytówką Danii.

Na drugim miejscu prestiżowego rankingu znalazła się restauracja Central z Południowej Ameryki. Zlokalizowana w Limie, serwuje gościom najlepsze peruwiańskie potrawy. Za kuchnię odpowiada małżeństwo Martínez i León, którzy od lat pracują na sukces tego miejsca. Jurorzy docenili lokal za wprowadzenie idei zrównoważonego rozwoju - niemarnowanie resztek, recycling i poszanowanie produktów spożywczych.

Ostatnie miejsce na podium zajęła hiszpańska restauracja Disfrutar. Nazwę lokalu, który siedzibę ma w Barcelonie, można przetłumaczyć jako „Smacznego". Prowadzony przez trio szefów kuchni zaskakuje smakiem i oryginalnymi przepisami. Panel znawców kulinarnych określił ich menu degustacyjne jako prawdziwą niespodziankę. Doceniono zastosowanie współczesnych technik gotowania, odważne kombinacje smakowe i chęć zaskoczenia jury. 

Wśród 10. najlepszych restauracji wyróżnionych w rankingu, znalazły się jeszcze:

4. DiverXO z Madrytu (Hiszpania),
5. Pujol z Mexico City (Meksyk),
6. Asador Etxebarri z Kraju Basków (Hiszpania),
7. A Casa do Porco z São Paulo (Brazylia),
8. Lido 84 z Gardone Riviera (Włochy),
9. Quintonil z Mexico City (Meksyk),
10. Le Calandre z Sarmeola di Rubano (Włochy).

Listę wszystkich nagrodzonych lokali możesz znaleźć, klikając w link: „The World’s 50 Best Restaurants". Niestety brakuje w nim polskich restauracji. 

Zobacz także:

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4776

60 min
11
30 min
5
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 7361

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1