Spis treści:
TasteAtlas, czyli internetowy przewodnik kulinarny, cyklicznie przygotowuje zestawienia najlepszych i najpopularniejszych dań na świecie. Oceniają je użytkownicy, którzy przyznają potrawom oceny. Na ich podstawie serwis tworzy rankingi. W lipcu zamieścił listę 50. najlepszych ciast. Nikogo nie powinno dziwić, że polskie wypieki znalazły się wśród tych najsmaczniejszych. Jest ich aż pięć!
Sprawdź także: Ranking najlepszych kuchni świata. Na którym miejscu znalazł się schabowy?
Najlepsze ciasta na świecie
Najwięcej ciast w rankingu pochodzi z krajów europejskich, ale znajdziesz też w nim te ze Stanów Zjednoczonych, Ameryki Południowej czy Azji. To wspaniała lista, którą możesz potraktować jako inspirację do cukierniczych eksperymentów.
Jakie ciasto jest najlepsze na świecie? Użytkownicy zdecydowali, że to bułgarski Torta Garash ze średnią ocen w wysokości 4,8 (przy najwyższej nocie 5,0). Wypiek stworzył austro-węgierski cukiernik Kosta Garash w 1885 roku. To ciasto złożone z pięciu warstw orzechowego biszkopta, przełożonego deserową czekoladą. Całe pokryte jest polewą czekoladową lub kremowym ganache i udekorowane orzechami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub czekoladowymi ozdobami.
Na drugim miejscu znalazł się Valašský frgál (ze średnią ocen ok. 4,6). Ten narodowy deser z Czech to okrągły i słodki placek z różnymi dodatkami (owocami, orzechami, dżemem). Tradycyjnie wypieka się go od 1826 roku w południowo-wschodniej części kraju. Ma ok. 30 cm średnicy i najczęściej pokrywa go złocista kruszonka.
Rosyjski Smetannik (ze średnią ocen ok. 4,6) znalazł się na trzeciej pozycji i zamknął podium rankingu. Warstwowe ciasto tradycyjnie wyrabiane jest w głębokiej formie. Ciasto przypomina to drożdżowe i powstaje z połączenia mąki, cukru, jaj i miodu. Wnętrze wypełnia śmietanowy krem z dodatkiem wanilii, sernikowego twarogu i mleka.
Polskie ciasto zajęło czwarte miejsce w rankingu 50. najlepszych ciast na świecie. Najwyżej ocenianym wypiekiem okazała się karpatka. Wśród wyróżnionych znalazły się też: sernik (8. miejsce), sękacz (14.), marcinek (20.) i kremówka (28.):
Polskie ciasta w rankingu najlepszych na świecie
Aż pięć ciast podbiło serca internautów z całego świata. Wszystkie zyskały średnią ocenę powyżej 4,0 i znalazły się wysoko w rankingu. Oto one:
- karpatka - dwa blaty ciasta przełożone kremem budyniowym, śmietanowym lub russel. Spód wykonany jest z ciasta kruchego, a wierzch - ciasta parzonego. To właśnie górna warstwa, która faluje pod wpływem pieczenia, przypomina pasmo górskie Karpat i prawdopodobnie stąd oryginalna nazwa wypieku;
. - sernik - regionalnie nazywany serowcem. To jedno z najbardziej klasycznych, polskich ciast, którego podstawą jest ser biały. W rankingu najlepszych ciast znalazł się sernik krakowski, czyli tradycyjny sernik z dwóch warstw kruchego ciasta, przełożony serową masą i z dodatkiem rodzynek;
. - sękacz - jest jednym z najbardziej popularnych wypieków na terenie Podlasia, Kaszub i Suwalszczyzny. W 2006 roku został nawet wpisany na listę produktów tradycyjnych. Przybiera nieregularny kształt walca o rozszerzającej się podstawie. Zrobiony z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, pieczonego na obracającym się rożnie, tuż nad ogniem;
. - marcinek - wielowarstwowe ciasto z Podlasia, które przekłada się kremem śmietankowym. Prawdopodobnie powstało w Białowieży, gdzie hucznie obchodzono dzień św. Marcina. Okrągły wypiek ma ok. 15. warstw cienkiego ciasta i zazwyczaj udekorowany jest z wierzchu orzechami lub owocami;
. - kremówka - ciasto zbliżone wyglądem do karpatki i często z nim mylone. Oficjalnie nazywane Napoleonką, zrobione z dwóch płatów ciasta francuskiego i przełożone kremem śmietankowym, budyniowym lub bitą śmietaną. Niekiedy ponczowane alkoholem. Najczęściej udekorowane z wierzchu cukrem pudrem. Najbardziej popularne w Polsce są kremówki papieskie, czyli ciasta przełożone kremem budyniowym, które ciepło wspominał papież Jan Paweł II.
Przepisy na najlepsze polskie ciasta
W polskiej kuchni króluje gościnność i szczerość na talerzu. Takie też są nasze narodowe wypieki - bogate w naturalne składniki, słodkie i po prostu rozpływające się w ustach. Zawsze piecze się ich więcej, żeby obdarować bliskich dodatkowym kawałkiem.
Poszukujesz sprawdzonych przepisów na najlepsze polskie ciasta? Poniżej znajdziesz te wypróbowane przez naszych użytkowników - są pyszne!
2. Puszysty sernik
Zobacz przepisJak zrobić puszysty sernik? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sękacz z patelni
Zobacz przepisSękacz z patelni - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sękacz z jabłkiem, kremem orzechowym i czekoladą
Zobacz przepisJak zrobić sękacza? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ciasto Marcinek
Zobacz przepisJak zrobić ciasto Marcinek? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Tort Marcinek
Zobacz przepisTort Marcinek - jak upiec? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Przepis na puszyste racuchy bez jajek »
Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Magda Gessler gasi atakujących ją internautów
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »