Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik który wychodzi bardzo puszysty i lekki po upieczeniu
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 76
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 76
Składniki
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki, papier powinien wystawać ok. 3 cm ponad krawędź tortownicy Piekarnik włącz na 180°C, grzałka góra-dół
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstaw na później W drugiej misce utrzyj żółtka, cukier puder i cukier waniliowy na jasną i puszystą masę Do żółtek dodaj w dwóch turach ser i dokładnie zmiksuj Następnie dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj Na koniec wlej przestudzone masło, esencję waniliową i dodaj mąkę, dokładnie zmiksuj Dodaj w dwóch turach ubitą pianę z białek, mieszając delikatnie żeby nie zbić piany Przełóż masę serową do tortownicy wyłożonej papierem, wyrównaj wierzch
Przygotuj kąpiel wodną: do szczelnej blaszki lub naczynia żaroodpornego wlej wrzącą wodę i wstaw całość do nagrzanego piekarnika Piecz przez 25 min w temp. 180°C, następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 35 min Wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek, studź sernik w zamkniętym piekarniku przez 3 godz. Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia Zimny sernik wstaw do lodówki na min. 3 godz. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem lub czekoladą