Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja rodzina bardzo lubi jabłka, desery z jabłkami, ciasta z jabłkami, Sękacz też jest ulubionym ciastem mojej rodziny. To ciasto jest troszkę pracochłonne, ale zapewniam warto poświęcić czas. Jabłka w towarzystwie orzechów laskowych są naprawdę dobre.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 160
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 160
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać wymieszane obie mąki, pszenną i ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i utrwalić drobnym cukrem. Dodać do masy i delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką. Tortownicę ( 20x30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć 4-5 łyżek masy i rozsmarować. Włożyć do pieca nagrzanego do 220 stopni na ok 5-7 min. Widać jak robi się brązowa skórka. Wyjąć tortownicę i znowu rozsmarować 4-5 łyżek masy i do pieca. Tak powtarzać tę czynność aż do wyczerpania masy. Jeszcze zostawić w piecu na ok 10 min. Wystudzić. Jabłka przełożyć do garnka i bardzo mocno zagrzać, mieszać. W międzyczasie dodać cukier, cynamon. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie - ok 1/2 szklanki. Dodać do jabłek i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na ciasto. Pozostawić do całkowitego wystudzenia i stężenia masy jabłkowej. Orzechy laskowe drobno posiekać i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem i zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać orzechy z rondelka i serek. Dokładnie wymieszać. Krem orzechowy wyłożyć na ciasto i całość wstawić do lodówki do schłodzenia. W rondelku rozpuścić masło z cukrem, wodą i kakao. Podgrzewać, mieszać aż powstanie szklista polewa. Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego. Umyć i obrać jabłka. Kroić w ćwiartki i usuwać gniazda nasienne. Włożyć do garnka i dodać odrobinę wody. Prażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu ( ok 30 min ). Dodać cukier jeśli jest taka potrzeba wg uznania. Gorącą masę wkładać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcać. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego.