Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna karpatka. Ciasto parzone i krem budyniowy. Zrobiona samodzielnie smakuje obłędnie. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Sprawdźcie sami.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33971
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 344
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 74
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9129
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33971
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 344
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 74
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9129
Składniki
Zagotować wodę z margaryną. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i szybko wymieszać. Postawić jeszcze na chwilkę na gazie ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie dodać proszek do pieczenia i miksując dodawać po jednym jajku.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15-20 minut. W zależności od piekarnika. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Przygotować krem. W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać obie mąki i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać masę ze szklanki. Cały czas mieszać aż powstanie budyń. Pozostawić do wystudzenia. Można przykryć folią spożywczą, lub co jakiś czas przemieszać, żeby nie zrobiła się skorupa.
Masło utrzeć z cukrem waniliowym, następnie po łyżce dodawać budyń, cały czas miksując. Na koniec wlać wódkę i jeszcze chwilę zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią.
Gotową karpatkę schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.