Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z musem żurawinowym i orzechami pekan. Żurawina jest bardzo zdrowa i polecam dodawać ją do ciast i nie tylko. Sernik nie jest przesłodzony, bo kwaskowa żurawina równoważy smaki. Jesienią żurawina jest idealna do ciast bo zawiera dużo witamin. Aż żal nie skorzystać.
Doskonała baza do tortów i ciast z kremami. Biszkopt jest wilgotny, nie trzeb...
Odsłon: 57
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 69
Krokiety z mięsem i grzybami to doskonały pomysł na proste danie, które możes...
Odsłon: 4379
Dzisiaj zapraszam na prosty deser, który przygotujemy w zaledwie kilka chwil,...
Odsłon: 195
Doskonała baza do tortów i ciast z kremami. Biszkopt jest wilgotny, nie trzeb...
Odsłon: 57
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 69
Krokiety z mięsem i grzybami to doskonały pomysł na proste danie, które możes...
Odsłon: 4379
Dzisiaj zapraszam na prosty deser, który przygotujemy w zaledwie kilka chwil,...
Odsłon: 195
Składniki
Spód: Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę 7 minut.
Mus żurawinowy: Żurawinę płuczę i przekładam do garnka, dodaję sok z wyciśniętej cytryny, cukier trzcinowy i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina zrobi się miękka i zgęstnieje. Miksuję blenderem i przecieram przez sitko. Dwie łyżki musu odkładam do dekoracji na drugi dzień.
Sernik: Ser mielę dwa razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę, cukier puder, skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika, budyń waniliowy i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik się napowietrzy. Na wystudzony spód wykładam połowę sera, wysypuję żurawinę świeżą i na to reszta sera. Na wierzchu robię kleksy z musu i za pomocą wykałaczki robię esy floresy. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam sernik. Piekę 20 minut, zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Sernik ma się ściąć, ale może się jeszcze trząś. Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień polewam odłożonym musem, dekoruję orzechami i melisą.