Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna kremówka, to ciasto, które wymaga czasu na jej przygotowanie, lecz nie potrzebuje nawet minuty, by zniknąć z talerzy. Tym razem użyj gotowego ciasta francuskiego i przyspiesz proces przygotowania kremówki. W efekcie uzyskasz chrupiące, lekkie ciasto i puszysty, aksamitny krem. Ciasto podawaj dobrze schłodzone.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 901
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 203
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 81
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 901
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 203
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 81
Składniki
Dwie foremki o wymiarach 25x25 cm wysmaruj masłem i upiecz ciasto francuskie w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż się zrumieni. Następnie wystudź.
Do rondelka wlej połowę porcji mleka, wsyp zwykły cukier oraz cukier waniliowy, a następnie zacznij podgrzewać. Wlej do miski resztę mleka, dodaj żółtka i budyń lub mąkę ziemniaczaną oraz połącz składniki za pomocą miotełki. Wlej masę budyniową do gotującego się mleka i - stale mieszając - ugotuj budyń. Szczelnie przykryj garnek folią aluminiową i pozwól, aby masa bardzo powoli stygła. Folia uchroni budyń przez stworzeniem się kożucha na jego powierzchni. Budyń bez kożucha pozwoli ci na uzyskanie gładkiej i kremowej masy bez grudek.
Miękkie masło utrzyj za pomocą miksera, po jednej łyżce dodawaj zimny budyń, aż do uzyskania puszystej masy.
Rozłóż ciasto francuskie, wyłóż krem oraz równo go rozprowadź. Przykryj masę drugim arkuszem upieczonego ciasta. Schłodź kremówkę w lodówce, najlepiej przez całą noc. Ciasto podawaj obficie posypane cukrem pudrem.