Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 109
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 145
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 109
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 145
Składniki
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i dodać jabłka. Smażyć kilka minut i mieszać. Dodać miód, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
Ryż dokładnie, kilkakrotnie wypłukać. W garnku zagotować 500 ml wody. Dodać ryż i mleko. Gotować do miękkości ryżu. Kilka razy pomieszać. Masa powinna być zwarta.
Wystudzić. Dodać serek mascarpone, roztrzepane jajka, cukier i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć do naczynia połowę masy ryżowej i ładnie wyrównać. Teraz wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ryżem. Wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min.
Zapiekanka jest bardzo dobra podana na ciepło, jak i wystudzona.