Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 316
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2752
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14436
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 316
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2752
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14436
Składniki
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i dodać jabłka. Smażyć kilka minut i mieszać. Dodać miód, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
Ryż dokładnie, kilkakrotnie wypłukać. W garnku zagotować 500 ml wody. Dodać ryż i mleko. Gotować do miękkości ryżu. Kilka razy pomieszać. Masa powinna być zwarta.
Wystudzić. Dodać serek mascarpone, roztrzepane jajka, cukier i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć do naczynia połowę masy ryżowej i ładnie wyrównać. Teraz wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ryżem. Wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min.
Zapiekanka jest bardzo dobra podana na ciepło, jak i wystudzona.