Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam sękacza, ale w domowych warunkach trudno jest go zrobić bez specjalnego pieca. Poniżej prezentuję prosty sposób na przygotowanie tego ciasta. Do wykonania będziecie potrzebować dużej patelni (30 cm, najlepiej kwadratowej lub prostokątnej) z teflonową powłoką i wałeczka z kawałka folii aluminiowej. Taką prostą metodą uzyskujemy na prawdę dobre ciasto, które smakiem przypomina tradycyjnego sękacza. Niestety nie ma tylko tych charakterystycznych sęków.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Składniki
W dzieży robota umieszczamy białka, cream of tartar i sól. Ubijamy na wysokich obrotach, gdy białka są już ubite dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Zmniejszamy obroty i pojedynczo dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty na najwolniejsze i wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i rozpuszczone masło. Z folii aluminiowej robimy wałeczek o szerokości patelni. Na patelnię wylewamy porcję ciasta, najlepiej formować je w kwadrat lub prostokąt (jeśli smażymy na okrągłej patelni). Na prostokątnej i kwadratowej ciasto rozprowadzamy równomiernie. Patelnię przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu, aż ciasto się usmaży. Następnie patelnię odkrywamy i ostrożnie owijamy ciasto na foliowy wałeczek. Ciasto przesuwamy na brzeg patelni. Wylewamy kolejną porcję ciasta, tak by dotykało tej zwiniętej. Ponownie przykrywamy patelnię i smażymy, aż ciasto z wierzchu będzie usmażone.
Patelnię odkrywamy i ponownie zwijamy ciasno ciasto w wałeczek. Postępujemy tak do wykończenia ciasta.
Po usmażeniu ostatniej porcji ciasta, ciasto podsmażamy jeszcze chwilę na złączeniu, by mieć pewność, że się nie rozwinie. Ciasto studzimy, a następnie owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby dobrze zastygło. Zastygnięte ciasto odwijamy z folii ostrożnie wyjmujemy ze środka foliowy wałeczek. Kroimy na plasterki i cieszymy się jego wyśmienitym smakiem.