Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku przypominają najbardziej lubiane ciasto polskich stołów.
Papier do pieczenia, pędzelek silikonowy do smarowania
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336598
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3530
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422610
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2415
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336598
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3530
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422610
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2415
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier, mleko w proszku i jajko. Dodaj mąkę i sól. Mieszaj do powstania jednolitej konsystencji.
Dodaj miękkie masło i wmieszaj je do całkowitego wchłonięcia. Zagniataj i składaj masę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę i przykryj ją ściereczką kuchenną. Odstaw całość na godzinę lub do podwojenia objętości.
Przygotuj nadzienie. Wymieszaj miękki serek śmietankowy, cukier, sok z cytryny i wanilię do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw.
Przygotuj bułeczki. Zagnieć ponownie ciasto i rozwałkuj je na prostokątny placek o grubości ok. 1,5 cm. Posmaruj go nadzieniem śmietankowym, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca z brzegu. Zwiń całość w rulon i zlep brzegi. Odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Ostrym nożem potnij rulon na ok. 12 równych plastrów. Bułeczki odkładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie je spłaszcz, uważając, by nadzienie nie wyciekło. Odstaw na kolejne 15 minut.
Wierzch bułeczek sernikowych posmaruj odrobiną mleka. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-18 minut, do ładnego zrumienienia.
Bułeczki wyjmij i ostudź. Podawaj na zimno.
Gotowe wypieki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.