Ewa_Gotuje

Oto desery, które przedszkolakom spędzały sen z powiek. Kasza manna, kleiki, budynie...

Podwieczorek wydaje się być ulubionym posiłkiem każdego dziecka. Niestety kiedy na talerzach w przedszkolu lub na szkolnej stołówce pojawiała się kasza manna cała ochota na słodkości natychmiast mijała. Jakie błędy popełniały kucharki podczas przygotowania tego deseru, że wielu dorosłych do dziś wzdryga się ze wstrętem? Podpowiemy ci, w jaki sposób można zrobić kaszkę mannę, aby smakowały wybornie.

Przedszkolne desery | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Do deserów, które niegdyś bardzo często serwowano przedszkolakom oraz uczniom na stołówkach należały wszelkiego rodzaju mleczne kaszki, kleiki i budynie. Niestety wiele dzieci, zamiast pałaszować je ze smakiem, krzywiło się na samą myśl. Podczas gdy odpowiednio przyrządzona kasza lub kleik ryżowy mogą być nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Sprawdź, jak je gotować oraz jakie dodatki najlepiej smakują do tych dziecięcych deserów.

Sprawdź także: Jedni kochają ten warzywny duet. Inni uważają go za stołówkową zmorę

Najgorsze desery dzieciństwa 

Dlaczego tak bardzo nie lubiliśmy kaszki manny? Dzieci narzekały przede wszystkim na jej konsystencję. Nieodpowiednio przygotowana kaszka stawała się twardą bryłą lub, co gorsza, powstawały w niej trudne do przełknięcia grudki, które stawały w gardle. To samo tyczyło się budyniu lub kleiku ryżowego. Dodatkowo do zajadania tych deserów nie zachęcał także smak, który często był mdły i nijaki.

Kolejnym problemem była przypalona kasza manna, nie tylko źle smakowała, stawała się gorzkawa, odstraszał również brązowawy kolor. Nasze redakcyjne koleżanki wspominają, że również kolorystyka kaszy manny z malinowym sokiem budziła w nich grozę. Wodnisty syrop, który rozlał się po kaszce, rozwarstwiał się, wpływał pod kaszkową bryłę, przez co wyglądał nie tylko nieestetycznie, ale i odbierał dzieciakom apetyt. 

Jakie właściwości ma kasza manna? 

Warto jednak mieć na uwadze, że kasza manna może być elementem zdrowej diety. Przede wszystkim jest lekkostrawna, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które mają problemy żołądkowe, takie jak: choroba wrzodowa, stany zapalne przewodu pokarmowego, czy dolegliwości  trawienne. Kaszka polecana jest także rekonwalescentom po przebytych operacjach.

Co ciekawe, kasza manna może być dobrym pomysłem na posiłek na diecie odchudzającej, w porcji (ok. 50 g) jest jedynie 180 kcal. Wystarczy dodać do niej źródło białka, np. jogurt, a także owoce i orzechy i pyszny posiłek gotowy. W kaszy mannie obecne są także składniki mineralne, takie jak: miedź, fosfor i żelazo. 

Jak zrobić dobrą kaszę mannę? 

Obecnie kasza manna to podstawa wielu dietetycznych przepisów. W internecie możemy znaleźć mnóstwo zdrowych propozycji kaszkowych deserów, idealnych na śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Podczas gotowania kaszy manny, kleiku lub budyniu ważne jest, aby cały czas mieszać danie. W razie potrzeby dolewając wody lub mleka, wówczas uzyskamy kremową konsystencję bez nieapetycznych grudek. Do mieszania warto używać trzepaczki.  

Jak zrobić kaszę mannę? Do garnka wlej pół litra mleka lub napoju roślinnego, możesz także użyć wody, ograniczysz wówczas spożycie kalorii. Wsyp 40-50 g kaszy manny, dodaj łyżeczkę cukru lub słodzika (erytrytol, ksylitol) oraz szczyptę soli. Mieszaj kaszkę cały czas, aż zgęstnieje i zaczną pojawiać się bąbelki. Przełóż kaszkę do miseczki. Podawaj z dobrej jakości syropem malinowym, najlepiej tym domowy, lub mieszanką cukru i cynamonu. 

Kasza manna może stanowić nie tylko deser, ale i pełnowartościowy posiłek. Dodaj ulubione owoce, np. truskawki, banany, maliny, jagody, czy borówki. Świetnie smakować będzie także z podprażonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu. Warto uzupełnić danie o dodatek białka, świetnie sprawdzi się jogurt typu skyr lub kvarg. Świetnie pasować będą tu także orzechy, migdały lub masło orzechowe. 

Sprawdź, jakie domowe desery przygotowali nasi użytkownicy.

1. Kasza manna z malinami

 Kasza manna z malinami Zobacz przepis

Kasza manna z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kasza manna z owocami

 Kasza manna z owocami Zobacz przepis

Kasza manna z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kasza manna z truskawkami

 Kasza manna z truskawkami Zobacz przepis

Kasza manna z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kokosowa kasza manna

 Kokosowa kasza manna Zobacz przepis

Kokosowa kasza manna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Deser z kaszy manny

 Deser z kaszy manny Zobacz przepis

Deser z kaszy manny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Budyń z kaszy manny

 Budyń z kaszy manny Zobacz przepis

Budyń z kaszy manny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowy budyń czekoladowy

 Domowy budyń czekoladowy Zobacz przepis

Domowy budyń czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Gęsty domowy budyń

 Gęsty domowy budyń Zobacz przepis

Gęsty domowy budyń / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Domowy budyń kokosowy

 Domowy budyń kokosowy Zobacz przepis

Domowy budyń kokosowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Domowy budyń w pucharkach z dodatkami

 Domowy budyń w pucharkach z dodatkami Zobacz przepis

Domowy budyń w pucharkach z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29666

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 99

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 763

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0