Ewa_Gotuje

Papryka - 3 najdziwniejsze fakty

Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka!

Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL


1. Ma więcej witaminy C niż cytryna

Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później gwałtownie spada. Warto zapamiętać przed sezonem przeziębieniowym!


10 szokujących faktów o jedzeniu. Kliknij!

10 szokujących faktów o jedzeniu. Kliknij!


2. Te ostre zawierają substancję zabijającą komórki nowotworowe

W badaniach przeprowadzonych na Uniwersytecie Nottingham wykazano, że kapsaicyna - substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili, takich jak jalapeno, piri-piri, tabasco czy cayenne - pobudza komórki nowotworu do "samobójstwa" (w medycynie nazywanego "apoptozą"). Na razie wiadomo, że dzieje się tak w przypadku raka prostata.


Książka kucharska: 20 przepisów na paprykę. Kliknij!


Kapsaicyna w zbyt dużych dawkach jest toksyczna, a nawet może doprowadzić do śmierci, dlatego nie można jej kupić jako ostrej przyprawy w sklepie i nie należy jej nadużywać. Jest niewskazana dla osób uskarżających się na choroby układu pokarmowego. Stosuje się ją w niektórych gazach pieprzowych, ale także i lekach przeciwbólowych na migrenę, reumatoidalne zapalenie stawów czy zapalenie zatok oraz środkach rozgrzewających stawy i mięśnie.

Tej substancji nie zawierają zwykłe, słodkie papryki.

 


3. Czerwona jest najzdrowsza

Czerwona papryka zawiera barwnik o nazwie likopen. Jest on jednym z najsilniejszych antyoksydantów, które "wymiatają" wolne rodniki. Ilość karotenu - innego barwnika, obecnego też w marchewce - w czerwonej papryce jest 9 razy większa niż w zielonej. A poziom witaminy C jest dwukrotnie wyższy. Także żółta papryka ma mniej wartości odżywczych niż czerwona.

Ale do jedzenia polecamy wszystkie kolory!

 

 

Przeczytaj też o właściwościach: Ogórków | Bobu | Jabłek | Moreli | Szpinaku | Bakłażanów

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 781

30 min
15
30 min
2
15 min
0
15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0