Pięć produktów, które tłumią apetyt

Zdarza wam się, że zupełnie niespodziewanie dopada was wilczy głód? A może będąc na diecie, stale zmagacie się z ochotą na podjadanie między posiłkami? Okazuje się, że są produkty, które skuteczniej niż inne pozwalają stłumić apetyt. Ich odpowiednie wykorzystanie to sekret skutecznego odchudzania.

Fot. 123RF/Picsel

Czasem bywa tak, że mimo zjedzenia posiłku, nasz organizm w dalszym ciągu domaga się kolejnej porcji jedzenia. Nieustanna walka z łaknieniem to kłopot wielu osób, zwłaszcza tych, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Napady wilczego głodu to sygnał ostrzegawczy ze strony naszego organizmu, że brakuje mu określonego typu produktów. Skorzystajcie z naszej ściągi, zawierającej listę składników, które stłumią wasz apetyt, a tym samym pozwolą wam uniknąć podjadania.

1. Kiszone warzywa

Wszelkiego rodzaju kiszonki zawierają w sobie wszystko to co w warzywach najcenniejsze. Kapustę kiszoną, ogórki oraz wiele innych produktów, możemy traktować jako naturalne probiotyki, wzmacniające nasz układ odpornościowy. Ale to nie jedyna ich zaleta. Dzięki nim możemy skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić nasz układ trawienny. Co więcej, badania wykazały, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w kiszonkach, usprawniają komunikację pomiędzy przewodem pokarmowy i mózgiem. Dzięki temu szybciej poczujemy się syci i utrzymamy ten stan na dłużej .

2. Rośliny strączkowe

Jeśli do tej pory ich nie docenialiście, to już najwyższy czas, aby soczewica, fasola czy też ciecierzyca znalazły się w waszym menu. Znajdziemy w nich bogactwo witamin substancji odżywczych oraz antyoksydantów. Co najważniejsze, wszystkie rośliny strączkowe zawierają w sobie bardzo dużo błonnika, dzięki któremu podczas jedzenia szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Ponadto, błonnik pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

3. Jajka

W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie, iż jajka to jeden z najgorszych elementów naszej diety. Obwiniano je o powodowanie sklerozy oraz podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Tymczasem okazało się, że są to jedynie mity, a w rzeczywistości jaja mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jedną z ich zalet jest fakt, że pomagają nam zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają niewiele kalorii, za to bardzo dużo substancji odżywczych. Ponadto, pozwalają dłużej utrzymać uczucie sytości. Badania wykazały, że zjedzenie jajka na śniadanie, podnosi prawdopodobieństwo, że nasza dieta zakończy się sukcesem.

4. Orzechy

Doskonałym sposobem na poradzenie sobie z napadami głodu, jest dodanie orzechów do porannej owsianki lub po prostu sięgnięcie po nie, gdy nasz organizm zacznie domagać się kolejnego posiłku. Już nawet niewielka ilość orzechów może z powodzeniem zastąpić nam paczkę chipsów lub tłustą zapiekankę. Większość orzechów zawiera w sobie sporo niezwykle zdrowych kwasów tłuszczowych, ponadto są one cennym źródłem błonnika, odpowiadającego za uczucie sytości. Najczęściej poleca się zjadanie co najmniej garstki orzechów dziennie. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.

5. Jabłka

Jabłka są idealną przekąską podczas odchudzania. Zawierają w sobie bardzo dużo błonnika oraz wody, dzięki której również zdecydowanie dłużej czujemy się najedzeni. Jabłko zjedzone na drugie śniadanie, może sprawić, że poczujemy się tak samo najedzeni jak po zjedzeniu kanapki. Specjaliści do spraw żywienia zalecają także, aby zjadać jabłka na pół godziny przed posiłkiem, dzięki czemu zjemy zdecydowanie mniej i później odczujemy głód.

 

Zobacz też: Przepis na szybki obiad dla całej rodziny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 168

30 min
8
Przetwory Ogórki małosolne na szybko

Pierwsze świeże ogórki ukiszone „na szybko”, delikatne, o niepowtarzalnym  sm...

Odsłon: 143

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

2
Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2