Ewa_Gotuje

Pij codziennie na śniadanie, a kilogramy będą spadać. Jak zrobić napar z płatków owsianych?

Herbata owsiana zyskuje coraz większą popularność ze względu na jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. W dodatku można ją szybko i łatwo przygotować w swoim domu. Sprawdź, dlaczego warto pić napar z płatków owsianych i jak powinno się go spożywać.

Napar z płatków owsianych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Płatki owsiane używamy najczęściej do klasycznej owsianki na śniadanie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można przygotować z nich również prozdrowotny napój. W poniższym artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania, jak go zrobić, jakie ma właściwości oraz jak pić napar z płatków owsianych, by zadziałał najlepiej. 

Sprawdź także: Starożytne zboże bez glutenu oczyszcza tętnice i trzyma cukier w ryzach. Dlaczego warto jeść sorgo?

Jakie właściwości mają płatki owsiane?

Płatki owsiane są produktem, który jest bogaty w składniki odżywcze. Przy stosunkowo niskiej kaloryczności charakteryzuje je świetny skład. Stanowią źródło błonnika pokarmowego, białka oraz węglowodanów. Dodatkowo są prawdziwą skarbnicą minerałów i witamin, takich jak m.in.:

  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • miedź,
  • cynk,
  • witaminy z grupy B.

Jak zrobić napar z płatków owsianych?

Płatki owsiane spożywane są w różnych formach. Coraz popularniejsza staje się herbata owsiana, która bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Podpowiadamy, jak zrobić napar z płatków owsianych:

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych,
  • 600 ml wody,
  • 25 g miodu,
  • laska cynamonu.

W celu przygotowania herbaty owsianej musimy wlać wodę do garnka i doprowadzić ją do wrzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy mieszankę przez około pół godziny, co jakiś czasem mieszając ją. Po upływie 30 minut przykrywamy garnek i odstawiamy go na co najmniej godzinę. Na koniec odcedzamy napar i przelewamy go do szklanej butelki.

Na co pomaga napar z płatków owsianych?

Popularność, jaką zyskuje herbata z płatków owsianych, nie jest bezpodstawna. Jest on niezwykle wartościowym napojem dla naszego organizmu. Oto, na co pomaga napar z płatków owsianych:

  • Trawienie – napój owsiany pozwala naszemu organizmowi lepiej wchłaniać substancje odżywcze, poprawia pracę jelit i likwiduje stany zapalne.
  • Metabolizm – napar z płatków owsianych przyspiesza metabolizm, ponieważ pożywienie nie zalega w jelitach i nie wytwarzają się duże ilości gazów. Wpływa to również na zwalczanie wzdęć oraz niestrawności.
  • Kontrolowanie poziomu wody w organizmie – herbata działa moczopędnie i zawiera duże ilości potasu oraz sodu, dzięki czemu nie mamy problemu z zatrzymującą się wodą.
  • Obniża poziom stresu – napar pomaga zwalczać niepokój, poprzez likwidację zgromadzonych w organizmie toksyn, które pojawiły się na skutek produkcji kortyzolu.
  • Reguluje neuroprzekaźniki w organizmie – witaminy i składniki mineralne zawarte w naparze normują ciśnienie krwi i niwelują stany stresowe.
  • Chroni układ sercowo-naczyniowy – płatki owsiane zawierają kwas linolowy i beta-glukan, dzięki czemu obniżają stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. W ten sposób zapobiegają rozwojowi miażdżycy i zawałom serca.

Jak pić napar z płatków owsianych?

Herbatę owsianą należy pić 3 razy w ciągu dnia, najlepiej przed posiłkiem. Pierwszą dawkę naparu należy spożyć tuż przed śniadaniem, drugą 15 minut przed obiadem, a trzecią na kwadrans przed kolacją.

Jednorazowo można spożyć około 240 ml herbaty z płatków owsianych. Napar powinien być stosowany przez 3 dni w tygodniu.

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 5936

15 min
14
Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 698

60 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0