Starożytne zboże bez glutenu oczyszcza tętnice i trzyma cukier w ryzach. Dlaczego warto jeść sorgo?

Czy wiesz, co to jest sorgo? Choć tym zbożem powinni się szczególnie zainteresować cukrzycy i osoby z celiakią, to jego wartości odżywcze są korzystne dla wszystkich. Obniża cholesterol, cukier i przeciwdziała starzeniu się organizmu. Odkryj wszystkie odmiany sorgo i jego zastosowanie w kuchni.

Co to jest sorgo? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest sorgo?

Sorgo to roślina z rodziny wiechlinowatych, występująca w ok. 60. gatunkach, naturalnie w Afryce, Indiach, Chinach i Ameryce Środkowej. Cechuje się odpornością na suszę i wysoką temperaturę, m.in. dlatego zajmuje piąte miejsce na świecie wśród zbóż pod względem obszaru upraw. W zależności od odmiany mierzy od pół do czterech metrów. Ma proste źdźbła oraz długie i wąskie liście. Jej ziarna są bogate w składniki odżywcze i stosuje się je jako żywność i paszę. Co ciekawe, zboże to było uprawiane już 10000 lat temu. Stanowi główne źródło kalorii i białka dla milionów mieszkańców w Afryce i Azji. 

Odmiany sorgo

Sorgo hodowane jest także w Europie. Do najpopularniejszych odmian należą sorgo dwubarwne, sorgo sudańskie (tzw. trawa sudańska) i połączenie sorgo z trawą sudańską - wszystkie stosowane głównie do produkcji paszy i biopaliw. 

W Polsce nie ma zarejestrowanych żadnych naturalnie rosnących odmian tego zboża, jednak jest ono dostępne do uprawy i do zakupienia. Najpopularniejsze typy sorgo w naszym kraju to: Nutro Honey, Rona ISucrosorgo 506 i Biovital. Są to głównie mieszanki sorgo i trawy sudańskiej, używane do produkcji paszy, zielonki i kiszonek. 

Odmiany zboża, których używa się do jedzenia, to przede wszystkim sorgo białe oraz brązowe, czerwone i czarne (które mają cenniejsze właściwości). Z sorga białego przygotowuje się najczęściej kasze i mąki, a z czerwonego i brązowego - produkty alkoholowe.

Sorgo - wartości odżywcze

Wartości odżywcze sorga są niezwykle cenne dla organizmu. Co warto zaznaczyć już na początku, każda z jego odmian - biała, brązowa, czerwona i czarna, jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny. Właśnie dlatego zboże bez obaw mogą jeść zarówno chorujący na celiakię, jak i diabetycy

Sorgo brązowe, czerwone i czarne jest szczególnie wartościowe dla organizmu, ponieważ zawiera dużą dawkę polifenoli. To przeciwutleniacze o silnych antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwościach. Co więcej, to też źródło białka, skrobi, błonnika pokarmowego i kwasów tłuszczowych

Jest jedynym zbożem, obok kukurydzy i pszenicy durum, które zawiera dużą ilość prowitaminy A i beta-karotenu. Dostarcza również witamin z grupy B, potasu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

Sprawdź także: Jakie są najzdrowsze sposoby przygotowywania jajek?

Sorgo - właściwości prozdrowotne

Błonnik pokarmowy zaspokaja apetyt na dłużej, a skrobia sorgo jest wolniej trawiona niż w przypadku innych zbóż. Właśnie dlatego do właściwości prozdrowotnych sorgo należy odchudzanie. Jego regularne jedzenie pozwoli zmniejszyć napady głodu i kontrolować porcje spożywanych posiłków.

Także cenne polifenole korzystnie wpływają na ludzki organizm. Zboże dwukrotnie skuteczniej (niż inne jego gatunki) usuwa szkodliwe działanie wolnych rodników i redukuje stres oksydacyjny, powodujący stany zapalne i szybsze starzenie się komórek. Dzięki antyoksydantom wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe, obniża poziom cukru we krwi, hamując wchłanianie glukozy. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, m.in. regulując poziom cholesterolu we krwi.

Sorgo - przeciwwskazania

Choć wiadomo już, co to jest sorgo i dlaczego warto je jeść, trzeba jeszcze wspomnieć o przeciwwskazaniach do jedzenia sorga. Będzie to reakcja alergiczna - jeśli po spożyciu zboża poczujesz mrowienie w buzi, spuchną ci usta lub poczujesz mdłości, zbadaj się pod kątem uczulenia.

Natomiast sorgo zalecane jest diabetykom, osobom chorującym na celiakię i będącym na diecie redukcyjnej

Sorgo - zastosowanie

Sorgo w kuchni znajduje wiele zastosowań. Ma łagodny, czasem słodkawy smak i chłonie aromaty innych składników dania. Dostępny jest w sklepach w formie mąki i kaszy.

Kasza to świetny zamiennik dla ziemniaków czy ryżu, ponieważ dostarcza skrobi. Stosuje się ją też do kaszek i owsianek, ale także do potrawek czy wegańskich burgerów. Z kolei mąki używa się m.in. do pieczenia chleba i produkcji napojów alkoholowych. Może być bazą do przyrządzenia placków, gofrów, naleśników i pierogów. Jeśli wymienisz w przepisie mąkę pszenną na mąkę z sorgo, dodaj odrobinę skrobi kukurydzianej, żeby nieco uelastycznić ciasto. 

Jak wykorzystać sorgo w kuchni? Zastosowanie tego zboża jest naprawdę duże - odkryj pyszne przepisy:

1. Sorgo z warzywami

 Sorgo z warzywami Zobacz przepis

Sorgo z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sorgo burger

 Sorgo burger Zobacz przepis

Burger z sorgo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka z sorgo

 Sałatka z sorgo Zobacz przepis

Sałatka z sorgo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sorgo z warzywami i piersią kurczaka

 Sorgo z warzywami i piersią kurczaka Zobacz przepis

Sorgo z warzywami i piersią kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placek kefirowy ze śliwkami

 Placek kefirowy ze śliwkami Zobacz przepis

Placek z mąki sorgo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...

Odsłon: 57

30 min
0
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 82

>60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3