Dania jednogarnkowe

Czy wiesz, co to jest sorgo? Choć tym zbożem powinni się szczególnie zainteresować cukrzycy i osoby z celiakią, to jego wartości odżywcze są korzystne dla wszystkich. Obniża cholesterol, cukier i przeciwdziała starzeniu się organizmu. Odkryj wszystkie odmiany sorgo i jego zastosowanie w kuchni.

Co to jest sorgo? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest sorgo?

Sorgo to roślina z rodziny wiechlinowatych, występująca w ok. 60. gatunkach, naturalnie w Afryce, Indiach, Chinach i Ameryce Środkowej. Cechuje się odpornością na suszę i wysoką temperaturę, m.in. dlatego zajmuje piąte miejsce na świecie wśród zbóż pod względem obszaru upraw. W zależności od odmiany mierzy od pół do czterech metrów. Ma proste źdźbła oraz długie i wąskie liście. Jej ziarna są bogate w składniki odżywcze i stosuje się je jako żywność i paszę. Co ciekawe, zboże to było uprawiane już 10000 lat temu. Stanowi główne źródło kalorii i białka dla milionów mieszkańców w Afryce i Azji. 

Odmiany sorgo

Sorgo hodowane jest także w Europie. Do najpopularniejszych odmian należą sorgo dwubarwne, sorgo sudańskie (tzw. trawa sudańska) i połączenie sorgo z trawą sudańską - wszystkie stosowane głównie do produkcji paszy i biopaliw. 

W Polsce nie ma zarejestrowanych żadnych naturalnie rosnących odmian tego zboża, jednak jest ono dostępne do uprawy i do zakupienia. Najpopularniejsze typy sorgo w naszym kraju to: Nutro Honey, Rona ISucrosorgo 506 i Biovital. Są to głównie mieszanki sorgo i trawy sudańskiej, używane do produkcji paszy, zielonki i kiszonek. 

Odmiany zboża, których używa się do jedzenia, to przede wszystkim sorgo białe oraz brązowe, czerwone i czarne (które mają cenniejsze właściwości). Z sorga białego przygotowuje się najczęściej kasze i mąki, a z czerwonego i brązowego - produkty alkoholowe.

Sorgo - wartości odżywcze

Wartości odżywcze sorga są niezwykle cenne dla organizmu. Co warto zaznaczyć już na początku, każda z jego odmian - biała, brązowa, czerwona i czarna, jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny. Właśnie dlatego zboże bez obaw mogą jeść zarówno chorujący na celiakię, jak i diabetycy

Sorgo brązowe, czerwone i czarne jest szczególnie wartościowe dla organizmu, ponieważ zawiera dużą dawkę polifenoli. To przeciwutleniacze o silnych antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwościach. Co więcej, to też źródło białka, skrobi, błonnika pokarmowego i kwasów tłuszczowych

Jest jedynym zbożem, obok kukurydzy i pszenicy durum, które zawiera dużą ilość prowitaminy A i beta-karotenu. Dostarcza również witamin z grupy B, potasu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

Sprawdź także: Jakie są najzdrowsze sposoby przygotowywania jajek?

Sorgo - właściwości prozdrowotne

Błonnik pokarmowy zaspokaja apetyt na dłużej, a skrobia sorgo jest wolniej trawiona niż w przypadku innych zbóż. Właśnie dlatego do właściwości prozdrowotnych sorgo należy odchudzanie. Jego regularne jedzenie pozwoli zmniejszyć napady głodu i kontrolować porcje spożywanych posiłków.

Także cenne polifenole korzystnie wpływają na ludzki organizm. Zboże dwukrotnie skuteczniej (niż inne jego gatunki) usuwa szkodliwe działanie wolnych rodników i redukuje stres oksydacyjny, powodujący stany zapalne i szybsze starzenie się komórek. Dzięki antyoksydantom wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe, obniża poziom cukru we krwi, hamując wchłanianie glukozy. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, m.in. regulując poziom cholesterolu we krwi.

Sorgo - przeciwwskazania

Choć wiadomo już, co to jest sorgo i dlaczego warto je jeść, trzeba jeszcze wspomnieć o przeciwwskazaniach do jedzenia sorga. Będzie to reakcja alergiczna - jeśli po spożyciu zboża poczujesz mrowienie w buzi, spuchną ci usta lub poczujesz mdłości, zbadaj się pod kątem uczulenia.

Natomiast sorgo zalecane jest diabetykom, osobom chorującym na celiakię i będącym na diecie redukcyjnej

Sorgo - zastosowanie

Sorgo w kuchni znajduje wiele zastosowań. Ma łagodny, czasem słodkawy smak i chłonie aromaty innych składników dania. Dostępny jest w sklepach w formie mąki i kaszy.

Kasza to świetny zamiennik dla ziemniaków czy ryżu, ponieważ dostarcza skrobi. Stosuje się ją też do kaszek i owsianek, ale także do potrawek czy wegańskich burgerów. Z kolei mąki używa się m.in. do pieczenia chleba i produkcji napojów alkoholowych. Może być bazą do przyrządzenia placków, gofrów, naleśników i pierogów. Jeśli wymienisz w przepisie mąkę pszenną na mąkę z sorgo, dodaj odrobinę skrobi kukurydzianej, żeby nieco uelastycznić ciasto. 

Jak wykorzystać sorgo w kuchni? Zastosowanie tego zboża jest naprawdę duże - odkryj pyszne przepisy:

1. Sorgo z warzywami

 Sorgo z warzywami Zobacz przepis

Sorgo z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sorgo burger

 Sorgo burger Zobacz przepis

Burger z sorgo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka z sorgo

 Sałatka z sorgo Zobacz przepis

Sałatka z sorgo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sorgo z warzywami i piersią kurczaka

 Sorgo z warzywami i piersią kurczaka Zobacz przepis

Sorgo z warzywami i piersią kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placek kefirowy ze śliwkami

 Placek kefirowy ze śliwkami Zobacz przepis

Placek z mąki sorgo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1738

30 min
9
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 387

15 min
10
>60 min
7
Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2895

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8