Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wege burger z sorgo, grzybów suszonych i jarmużu to pyszny zamiennik mięsnego hamburgera. 100g sorgo zawiera aż 6,7g błonnika i 11g białka, a do tego mnóstwo witamin i minerałów.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5406
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29753
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19404
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1049
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5406
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29753
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19404
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1049
Składniki
Sorgo płuczemy i zalewamy wodą, ostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed gotowaniem wodę wymieniamy na świeżą. Gotujemy do miękkości (u mnie ok 40 minut). Studzimy. Miksujemy blenderem na w miarę gładką masę. Grzyby suszone gotujemy 30 minut (wywar można zostawić na zupę). Kroimy w drobną kostkę. Jarmuż myjemy, odcinamy łodygi i kroimy w drobną kostkę. Do masy z sorgo dodajemy grzyby, jarmuż, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Dzielimy na 4 i z każdego kawałka formujemy kotlet.
Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Kotlety są pyszne, jarmuż w środku pozostał jędrny i pięknie zielony.
Bułki dzielimy na pół, smarujemy sosami. Układamy kotlety i ulubione dodatki.