Do góry

Dania główne Przepis na:

Sorgo z warzywami i piersią kurczaka

Przepis dnia 2020-04-13
Sorgo z warzywami i piersią kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 393 Ocena: 4890

Dodano:

Odsłon: 568

Na świecie sorgo jest jednym z najpopularniejszych zbóż. U nas może nie jest aż tak bardzo popularne, a szkoda, gdyż jest bardzo wartościowe odżywczo. Dzisiaj proponuję sorgo na obiad. W towarzystwie warzyw i białego mięsa smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 200 g sorgo
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pierś z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, kurkuma
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sorgo z warzywami i piersią kurczaka

Przygotowanie

  1. Sorgo namoczyć na 12 godzin, najlepiej na noc. Następnie odsączyć i gotować w świeżej wodzie jakieś 30 minut. W trakcie gotowania dodać marchewki starte na tarce o dużych oczkach, drobno pokrojony por i natkę pietruszki. Dodać też przyprawy.
    W oddzielnym naczyniu, z takimi samymi przyprawami, ugotować pierś z kurczaka.
    Po ugotowaniu sorgo z warzywami odcedzić. Mięso pokroić na plastry. To już wszystko. Można podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń